Megnyitották a turisták előtt a Mont Saint-Michel-i apátság kerengőjét

  Megnyitották a turisták előtt a Mont Saint-Michel-i apátság kerengőjét

  Teljesen egészében megnyitották a Mont Saint-Michel-i apátság, az egyik leglátogatottabb franciaországi műemlék kerengőjét a nagyközönség előtt, miután korábban restaurálási munkálatok miatt részlegesen zárva tartott - írja az MTI a Nemzeti Műemlékek Központjának (CMN) közleménye alapján.

  Fotó: JakobVoss / Wikipedia

   Az egymillió euró (312 millió forint) értékű munkák miatt a kerengő nagy ablakához nem juthattak el a turisták. A nyugati teraszon, amelyről kiváló a kilátás a La Manche csatornára, és az apátsághoz hasonlóan szintén szerepel az UNESCO világörökségi listáján, nem voltak munkálatok, így végig látogatható volt. A kerengő kertje csak 2018 tavaszára készül el - közölte az apátságot kezelő CMN.

  A világon egyedülálló, 80 méteres magasságban található, "az ég és a tenger között lebegő" XIII. századi gótikus kerengő galériáinak egynegyede látogatható volt a munkálatok idején is. A 2017 elején megkezdett munkák elődleges célja a híres lovagterem felett elhelyezkedő kerengő szigetelése volt, mert a lovagterem több boltívén penész jelent meg.

  Az apátság alatt középkori temetőt találtak nemrég. A 2017. januári ásatások során mintegy negyven, különböző állagú sírhelyet tártak fel - közölte a nemzeti régészeti kutatóintézet (INRAP). A XIII. században szüntették be itt részben a temetkezést, amikor az erődítmény építése megkezdődött - mondta el Elen Esnalt, az INRAP ásatásokért felelős vezetője.

  A temetőt 2016 végén fedezték fel, a főutca alatt, a csatornahálózat tatarozása közben. Harminc méteres sugárban helyezkedett el a Szent Péter plébániatemplom körül, az apátsághoz vezető főút jobb oldalán.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!