Ókori tornateremre bukkantak Egyiptomban

Ókori tornateremre bukkantak Egyiptomban.

A hellenisztikus korszakból származó, nagyjából 2300 éves tornacsarnok maradványait tárták fel a régészek Kairó közelében - írja az MTI az egyiptomi régészeti minisztérium közleménye alapján. A romokat egy német és egyiptomi szakemberekből álló csapat fedezte fel a Kairótól nagyjából 80 kilométerre délnyugatra lévő Fajjúm oázisbeli Vatfa faluban.

Vatfa helyén állt egykor a II. Ptolemaiosz által a Kr.e. 3. században alapított Philoteris nevű ókori település. A minisztérium munkatársaként dolgozó Ajman Asmavi szerint a most felfedezett tornacsarnok egy hajdanán szobrokkal díszített hatalmas csarnokból, egy étkezőhelyiségből, egy udvarból és egy csaknem 200 méteres versenypályából állt. A tornacsarnokot tehetős, görögül beszélő emberek látogatták, hogy sportoljanak, írni és olvasni tanuljanak, vagy épp filozófiai témájú beszélgetéseket folytassanak.

Cornelia Römer, a misszió vezetője szerint a felfedezés egyértelműen bizonyítja, mekkora hatással volt Egyiptomra a görög életforma, nem csupán Alexandriában, hanem a vidéki területeken is. A Vatfában folyó ásatások 2010-ben kezdődtek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek