Járt már vízvezeték-túrán? Bécsben kipróbálhatja!

Aki szívesen visszakövetné a bécsi ivóvíz útját egészen az alpesi forrásokig, az ma már egy bécsi vízvezetéktúrán is megteheti. 1998-ban, az első bécsi vízvezeték 125 éves jubileumi fennállása alkalmából rendezték meg az első Bécsi vízvezeték-túrát, amely a mai napig népszerű a túrázók között.

Fotó: MA31 - Christian Houdek

A bécsi ivóvíz az alsó-ausztriai és stájer Alpokból, a Schneeberg és Rax területet övező hegyi forrásokból indul. A túrázók a vízvezeték-túrán a sok helyen még érintetlen természetben ismerkedhetnek meg az osztrák főváros vízellátó-rendszerével. A felfedezőtúra két szakaszból áll, a Kaiserbrunn kiindulóponttól a Gloggitz-ig, valamint Bad Vöslau-tól Mödling-ig.

Fotó: MA31 - Christian Houdek

A Rax-Schneeberg vidéki kaiserbrunni kiindulóponton található múzeum térképei, képei és múzeumi tárgyai a bécsi vízvezetékek történetével ismertetik meg a látogatókat, akik benézhetnek annak földalatti rendszerébe, a Kaiserbrunnquelle-be is. Az első, 19 km hosszú szakasz útvonalát az alpesi patakokat átszelő hidak mellett középkori kastélyok és templomok szegélyezik, ugyanakkor az 50 méter magas payerbachi viaduktot is érinti. Aztán a Schwarza folyómentén haladva érik el az első túraszakasz gloggnitzi végállomását.

Fotó: MA31 - Christian Houdek

A második szakasz már könnyed, borvidéki sétára invitál, melynek kiindulópontja BadVöslau. A borospincék és kertek alatt gyalogolva a víz mellett, Sooß borvidék különleges természeti és szőlőtermesztési adottságaival lehet megismerkedni. Innen nem messze található egyébként Baden városa is, ahol a 700 méter hosszú, 42 boltozati ívből álló akvadukt és a híres termálfürdő található. A Heberlberg lábánál haladó 18 km-es szakasz egészen Mödlingig vezet, ahonnan tömegközlekedéssel lehet visszajutni az osztrák fővárosba.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek