Ilyen Kanada sarkköri sivatagja

Ilyen Kanada sarkköri sivatagja

A Google Streetview (Utcakép) funkciója új hellyel egészült ki: méghozzá a virtuális sétával elérhető legészakibb terület rekordja dőlt meg – írja az Atlas Obscura.

Kanada a túrázók paradicsoma, ahol a világ leghosszabb túraútvonala is megtalálható. A kanadai Quttinirpaaq Nemzeti Park az ország Nunavut tartományában található, az Északi-sarktól nagyjából 800 kilométerre. Aki itt szeretne túrázni, el kell jusson Nunavut fővárosába, onnét tovább kell repülni egy szigeten fekvő kisvárosba, Resolute-ba, és megvárni a következő chartergépet, mely a park fenntartóinak visz ellátmányt.

Ilyen a virtuális séta a kanadai sarkköri sivatagban a Google UtcaképenFotó: Google Streetview

 Ha viszont már ott van, a fenséges tájban nincs más, csak a túrázó és amit a hátán magával visz. Egyáltalán semmilyen szolgáltatás vagy menedékház nem található itt, és emberi közösségekre sem bukkanhatunk. Egész évben mindössze ötven ember látogat ide. Társaságot csak a gleccserek, sziklák és lemmingek jelentenek.

Ha magányra vágyik, de ez a hely mostanában kissé kiesik, álmodozni azért lehet: a Google Utcakép segítségével virtuálisan ellátogat ide.

A Kanadai Nemzeti Parkok Felügyelete 2013 óta működik együtt a Google-lel, és már sok érdekes helyet felvettek az alkalmazásba: többek között egy 18. századi francia erődöt, a Louisburg erődöt, és a Pingo Nemzeti Emlékhely pingóit, azaz fagydudorait. Quttinirpaaq most a legészakibb hely a világon, ahol virtuálisan kirándulhatunk a platformon.

A felvételek elkészítéséhez a park vezetője, Emma Upton és egy munkatársa öt napon át túráztak egy 360 fokban videót rögzítő hátizsákkal.

A park összesen közel negyvenezer négyzetkilométer területű. A túrázók többnyire egy hetet szoktak itt tölteni, de a készítők elmondták, hogy igyekeztek szélesebb perspektívából bemutatni a parkot, mint a legtöbb látogató látja - annak geológiai különlegességeit, és azt, hogy milyen „intim közelségbe kerülni egy jégsapkával."

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek