Őrült őszi fesztiválokra vágyik? A spanyoloknál talál belőle párat

Spanyolország egész évben fesztivál lázban ég. Nincs egy olyan tartomány és falucska, ahol legalább két naponta ne tartanának valamilyen ízes-illatos, zenés vagy táncos ünnepséget, amiket általában jó borok kísérnek. És akkor még nem is beszéltünk az őszi kínálatról, ahol keverednek a fiesták, a művészetek és a jóféle gasztronómia.

A Földközi-tenger hullámai által ostromolt Spanyol Királyság területén mindig történik valami érdekes; az itt élők még a karóbab, a fabas köré is tudnak kanyarintani egy egész napos fesztivált. Ha az év elejétől indulunk, a vigasságok rögtön karácsony után kezdődnek, a Három Királyok felvonulásával, január 6-án. Februárban jön el a karneválok ideje – a legismertebbeket a csodás Cadiz és Santa Cruz de Tenerife tartományokban tartják. Márciusban a lángba borított papírmasé szobrok látványán ámulhatnak Las Fallas ünnepén, az ország harmadik legnagyobb városában, Valenciában. Az április a komolyabb, áhítatosabb ünneplés hónapja, ekkor tartják a húsvéti ünnepségeket, körmeneteket. Nyáron pedig beindul a nagyüzem, ekkor megnézhetik a híres San Juan-i örömtüzeket, a tradicionális bikafuttatást San Fermín utcáin, vagy térdig paradicsomban gázolhatnak a La Tomatina fesztiválon, Bunol városkájában – és ez még csak pár olyan ünnepség és fesztivál, amik évtizedek, ha nem századok óta a spanyol kultúra részei.

Ahogy pedig beköszönt az ősz, és a Nap már nem tűz olyan erősen, eljön az ideje a szüretnek, a borkóstolóknak és a sajtfesztiváloknak; lesz idő a múzeumokban andalogni, a kávézók teraszain elszopogatni egy cafe bombónt és végigjárni a színes és hangos vásárokat, mint például amilyen a Feria San Lucas Jaén városában.

Jaén látképeFotó: Wikipedia

Ahol óriásbabok táncolnak az utcán

Október derekán járunk, mikor a helyiek már jócskán rájártak az újborra, és végigkóstolták a legjobb katalán termelők finom habzóborát, a Cavat. De Jaén városában, a csodaszép Andalúzia területén vár ránk egy hét, ahol mindezt sokszorosan bepótolhatjuk. A Szent Lukács védőszentnek ajánlott egy hetes fesztiválon külföldiként is megérezhetjük milyen is a spanyol életérzés. Lesz zene és bikaviadal, tradicionális táncelőadások, óriásbábos, történelmi felvonulás és kézműves bemutatók. A hatalmas sátrak alatt mérhetetlen finomságok várnak, a háttérben pedig színes körhinták és céllövöldék. A város egy hétig nem alszik egy szemhunyást sem, hiszen a Feria San Lucas-t tartják Andalúzia és az ország utolsó nagy fesztiváljának az évben. Ilyenkor még a szieszta is kimarad a programból.

(Időpont: 2017. október 14- 22. Helyszín: Jaén, Andalúzia)

Bár Jaén fesztiválja számít a legnagyobbnak és ismertebbnek az évet lezáró rendezvények közül, azért Aller városának sem kell szégyenkeznie. Az Asturias tartományban található település minden év november 11-én megrendezi a La Fiesta de San Martín fesztivált, mely a tartomány egyik legkedveltebb őszi folklór eseménye. Az ünneplés Szent Mártonnak ajánlott énekes misével kezdődik, amit asturiai dudások kísérnek. Ezután következik az úgynevezett puya del ramu, melynek alkalmával a látogatók licitálhatnak a templomban megáldott kenyérre.

A későbbi felvonuláson dudás zenekarok, tradicionális tánccsoportok, népviseletben lejtő hagyománytisztelők, óriásbábok és hatalmas fehérbabnak öltözött emberek is megjelennek. Az egynapos fesztivál főattrakciója azonban a közös lakoma, aminek alkalmával megkóstolható a fabada – egy tipikus asturiai fehérbab ragu, ami a már korábban említett karóbabból készül – de ehetünk még casadiellas-t és panchón-t is, melyek tipikus asturiai és alleri diós, sült édességek.

(Időpont: 2017. november 11. Helyszín: Aller, Asturias)

A spanyol művészet legjava, két keréken

Művészetek terén az ősz rendkívül sokrétű Spanyolországban. Hogy semmi ne maradjon ki a programból érdemes utánanézni a barcelonai Art Bike Tours kínálta művészeti túráknak. A rendhagyó lehetőséget kínáló kis céget három fiatalember alapította azzal a céllal, hogy viszonylag rövid idő alatt és környezettudatos módon bemutathassák kedvenc városuk kortárs művészeti oldalát. A biciklis túrák körülbelül 3 és fél órásak, ami alatt hat különböző galériát tekinthetnek meg az érdeklődők. Az út a Fàbrica Moritz kézműves sörözőből indul és oda is tér vissza. Három városrész közül választhatnak a biciklis művészetkedvelők. De bármelyik mellett is döntenek, ezt a múzeumlátogatást biztos nem felejtik egyhamar.

(Időpont: keddtől szombatig 10:30-tól. Helyszín: Fàbrica Moritz, Barcelona. További információk: http://artbiketour.com)

A Fabrica MoritzFotó: Wikipedia

Még mindig Barcelonában járunk. A Fundació Joan Miró épülete éppolyan elképesztő, mint a festő alkotásai – mindkettőt érdemes alaposan szemügyre venni. Az 1975-ben épült avantgarde épületet most egy helyi tervező bemutatásában nézhetjük meg, aki nem csak a kész formákat, a teraszokat és a kiállítótermeket mutatja be, hanem a katalán építészet egyik kulcsemberét is, Josep Lluís Sert. A másfél órás vezetéseket minden hónap első vasárnapján tartják, 11 órától angolul 12:30-tól spanyolul. A következő vezetésre 2017. november 5-én, majd december 3-án kerül sor. Érdemes előre bejelentkezni.

(Időpont: 2017. november 5. 11:00. Helyszín: Fundació Joan Miró, Barcelona)

„Sötét Spanyolország", így kategorizálták Ignacio Zuloaga (1870-1945) spanyol festő munkásságát a művészettörténészek. A 2017. szeptember 28-án, a madridi Mapfre Alapítvány, Recoletos kiállítótermében megnyitott tárlat azonban arra próbál rávilágítani, hogy a művész Párizsban töltött évei alatt készült művei egyesítik a behatóan megismert tradíciókat a szimbolizmushoz kapcsolódó modern látásmóddal. Így a Musée d'Orsay által támogatott kiállításon tanúi lehetünk, ahogy a madridi festő művei teljesen új megvilágításba kerülnek. A tárlat 2018. januárt 7-ig látogatható.

(Időpont: 2017. szeptember 28-tól 2018. január 7-ig. Helyszín: Mapfre Alapítvány, Recoletos Exhibition Hall, Madrid)

MadridFotó: Wikipedia

Ahogy a dél-koreai előadó művészetben a pansori, úgy Spanyolországban a zarzuela az, melyben az éneklés és a próza egyszerre jelenik meg, mély érzelmeket bemutatva a közönségnek. A 34. Zarzuela Hete elnevezésű fesztivált teljes egészében ennek a művészeti stílusnak szentelik La Solana városában, Ciudad Real tartományban. Az október 20-tól október 29-ig tartó eseményen a város minden lakója megmutathatja a tudását. Természetesen a legtöbb fellépő már több évtizede mestere a zarzuelának, de a fesztivál lényege, hogy hirdesse és megismertesse az emberekkel miért is olyan szép kifejezési forma.

(Időpont: 2017. október 20-tól 2017. október 29-ig. Helyszín: La Solana, Ciudad Real)

A művészeti fesztiválok és kiállítások sorát egy több hónapos előadóművészeti fesztivállal zárjuk, mely októbertől egészen decemberig várja a kultúra iránt érdeklődőket. A Temporada Alta „Spanyolország legjobb fesztiválja" címet tudhatja magáénak, és nem véletlenül. Katalónia őszi fesztiválja, mely idén október 11-én kezdődik és december 10-ig tart, majdnem 30 különböző előadással kecsegtet. Girona és Salt városai közt elosztva láthatunk majd nagyszabású színházi előadásokat, koncerteket, új cirkuszi fellépéseket és extravagáns kortárs performanszokat is.

(Időpont: 2017. október 11-től december 10-ig. Helyszín: Girona, Salt, Girona tartomány. További információk: http://www.temporada-alta.net)

Itt enni és inni kell

Ha utazásainak elengedhetetlen része, hogy ne csak a látványt, de az ízeket és illatokat is hazavigye, akkor ennek a pár október-novemberi gasztro fesztiválnak a felkeresése elengedhetetlen program.

Fotó: David Jones / Flickr

Kezdjük is a sort az Ibériai Sonkafesztivállal, amit Aracena városában, Andalúziában rendeznek meg minden év októberében. Ezen az eseményen a disznó minden ehető porcikája felhasználásra és persze kóstolásra kerül, a legtöbb esetben ínycsiklandozó tapas formájában. A sonkafesztivál egyik fő programja a "ruta de la tapa" vagyis a tapas út, mely a városon keresztül kanyarog. A résztvevők egy kis útlevéllel felszerelkezve végig járják a település éttermeit és bárjait és 2 euróért, mindenhol megkóstolnak két tapaszt és kapnak egy pecsétet. A túra végén pedig szavaznak a legjobbra. A fesztivál része még a "Concurso de Cortadores" ahol profi sonkaszeletelők mérik össze tudásukat, a látogatók pedig megnyerhetik a saját súlyukat sonkában. És, hogy mire ez a nagy felhajtás? Az ibériai malacok adják ugyanis a világ legfinomabb sonkáját, melyet három éven át hegyi levegőn szárítanak.

(Időpont: Minden év októberének 3. hétvégéje; 2017. október 21-22. Helyszín: Aracena, Huelva tartomány, Andalusia)

A lenyűgöző Toledo tartományában járunk, ahol a lemenő Nap fénye mindent aranyszínűre fest, legyünk akár az azonos nevű tartományi fővárosban, vagy éppen a középkori Consuegra öreg házai között. A település a Kasztília-La Mancha autonóm közösség egyik legszebb fesztiváljának ad otthont, melyet már 1963 óta, minden évben megtartanak. A La Rosa de Azafrán a városka történelme, a régió szépségei és persze a sáfrány előtt tiszteleg, mely a világ legdrágább fűszernövényei közé tartozik, és melynek Spanyolország az egyik legnagyobb termesztője. Az október 27-én tartott ünnepségen láthatnak a látogatók sáfrányszedő versenyt; átélhetik, amint az egyik 16. századi szélmalom ismét őrölni kezd.

(Időpont: 2017. október 27. Helyszín: Consuegra, Toledo, Castile-La Mancha)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek