Elstartolt a futurisztikus járgányok versenye az ausztrál sivatagban

Elstartolt a futurisztikus járgányok versenye az ausztrál sivatagban.

 Háromezer kilométert tesz meg az ausztrál sivatagban az a tizenkilenc vakmerő versenycsapat, amely a strapabíró napelemes autókat, illetve a megújuló energiaforrásokat szeretné népszerűsíteni a világon. A nem mindennapi versenyen a Google és a Tesla társalapítója is részt vett korábban - mutatjuk a képeket.

Az 1987-ben alapított, legutóbb 2015-ben megrendezett World Solar Challenge nevű verseny mezőnye az északi régió központjában, Darwinban startolt vasárnap; ha minden jól megy, a dél-ausztráliai Adelaide-ben ér majd célba a futam.

Legutóbb a holland Nuon csapat nyerte a bajnoki címet, de a most szombati edzés után a belga, 41 autóval induló Punch Powertrain került az élre. A 19 csapat között amerikai, ausztrál, malajziai, indiai, dél-afrikai, hongkongi és japán is van. Ez utóbbi nyerte a 2009-es és a 2011-es futamot is, 2015-ben pedig a 16. helyen végzett; idén összesen 38 autóval versenyeznek. A startfotókhoz kattintson a galériára!

Galéria: World Solar Challenge 2017Fotó: Scott Barbour

A napelemmel hajtott, vadabbnál vadabb külsejű kísérleti autók többségét egyetemek illetve magáncégek fejlesztették ki. Olyan prototípusokról van szó, amelyek a későbbiekben utasok szállítására is alkalmas, napelemes autók tervezéséhez szolgálhatnak majd modellül.

"A kihívás célja természetesen nem csak az, hogy gyorsan hajtsuk, illetve nem is az, hogy olyan technológiákat dolgozzunk ki, amelyek soha nem jutnak el a nagyközönséghez" - mondta Chris Selwood, a rendezvény igazgatója. "Alapítónk, Hans Tholstrup, valamint a jelenlegi és az egykori versenyzők eltökéltek, hogy tartós energiaellátású napelemes autókat fejlesszenek ki és valósággá váljon a megújuló energia".

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek