Ezentúl pucéran is megnézheti Mona Lisa-t

  Ezentúl pucéran is megnézheti Mona Lisa-t

  Ruhátlan modellt ábrázoló szénrajzot találtak egy francia reneszánsz gyűjteményben, ami szakértők szerint jó eséllyel a világhírű festmény, a Mona Lisa vázlata - írja a BBC hírportálja.

  "Az arc és a kéz kidolgozottsága igazán figyelemre méltó. Nem egy gyenge másolatról beszélünk; olyan munkáról van szó, amelyen Leonardo élete vége felé a Mona Lisával párhuzamosan dolgozhatott. Szinte bizonyos, hogy egy olajfestmény előtanulmánya a rajz" - mondta Mathieu Deldicque kurátor az AFP hírügynökségnek.

  Több olyan bizonyítékot is felsorolt, melyek az olasz zseni szerzőségét támasztják alá: a kezek és a test mindkét képen szinte ugyanolyan, a portrék majdnem azonos méretűek, a modell alakja körül található pici lyukak pedig arra utalnak, hogy a rajz alapján kerültek a körvonalak a vászonra.

  A világ egyik legismertebb festményeFotó: StephenRMelling Flickr

  Bruno Mottin, a Mona Lisa otthonának számító Louvre múzeum szakértője is megerősítette, hogy a szénvázlat Leonardo életében, a 16. század elején született, és kivételesen magas színvonalú alkotás.

  A szakértők ugyanakkor úgy vélik, a vázlatot csak "részben" Leonardo da Vinci készítette; a tetején, a fej közelében látható vonalkázást ugyanis jobb kezes művész készítette, da Vinci pedig balkezes volt.

  A rajz jelenleg a Chantilly palota Condé múzeumában található, Párizstól ötven kilométerre északra.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!