Megkezdték az Eiffel-torony köré tervezett üvegfal építését

  Megkezdték az Eiffel-torony köré tervezett üvegfal építését

  Hozzákezdtek hétfőn az Eiffel-torony biztonságának megerősítését szolgáló, golyóálló üvegfal építéséhez a leglátogatottabb francia turistalátványosság körül. A jövő májusra elkészülő fal több mint húszmillió euróba kerül, ami része annak a 300 millió eurós (92,2 milliárd forintos) csomagnak, amelyet a városháza tizenöt év alatt kíván elkölteni az Eiffel-torony modernizálására.

  Fotó: MTI / EPA / Etienne Laurent

   A világszerte ismert turistaattrakció körül már most is állandó a biztosítás, és a tavalyi labdarúgó Európa-bajnokság óta fémkordonok veszik körül. Az Eiffel-torony látogatóit a nem túl esztétikus fémrácsokból álló kordonok előtt biztonsági emberek motozzák meg, akik csomagjaikat is átvizsgálják. Ezeket a kordonokat váltja majd fel a három és fél méter magas golyóálló üvegfal, amellyel megakadályozzák majd a kocsik behajtását, illetve a gyanús személyek bejutását a területre.

  Még mielőtt elkezdene aggódni: az Eiffel-torony körüli forgalom nem változik, és a körbezárt területre ingyenes lesz a belépés - csak a toronyba kell belépőjegyet váltani, ahogy eddig is. Jean-Francois Martins, Párizs turizmusért és sportért felelős alpolgármestere szerint a munkálatok nem fogják zavarni a látogatók bejutását a toronyba, és a parkot továbbra is ingyen lehet látogatni az átvizsgálás után.

  Az üvegfal átadását követően megkezdik a torony újrafestését, ami várhatóan két évig tart. A liftek felújítását 2022-ig szeretnék befejezni, 2026-ban és 2027-ben pedig újabb festési munkálatok következnek. A teljes felújítási program 2032-ig tart, de a legtöbb dolog elkészül 2024-ig, a párizsi nyári olimpiai játékok idejére.

  A 324 méter magas torony eredetileg az 1889-es világkiállításra készült, és először le akarták bontani. Tizenkétezer acéldarabból, szegecseléssel állították össze; mivel átmeneti jelleggel készült, évente körülbelül tíz tonna festék kell felülete karbantartásához. Párizs ikonikus jelképét ma évente legalább hétmillióan keresik fel, ezzel a leglátogatottabb fizetős műemlék a világon.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!