Máris vandálok csaptak le Moszkva vadonatúj, csodaszép parkjára

  Máris vandálok csaptak le Moszkva vadonatúj, csodaszép parkjára.

   

   Helyreállítási mimunkálatok és új bebocsátási rend bejelentésére kényszerült csütörtökön a Kreml és a Vörös tér szomszédságában frissen felavatott Zarjagyje park vezetése, miután annak növényzetében és épületeiben vandál látogatók károkat okoztak – írja az MTI.

  Fotó: Park Zaryadye / Facebook

  A „vad urbanizmus" jegyében készült, a növényzetet úttörő építészeti elemekkel elegyítő parkot szombaton avatta fel meghívott vendégek előtt az orosz főváros szívében Vlagyimir Putyin elnök és Szergej Szobjanyin polgármester. Az ünnepélyes átadás a Moszkva fennállásának 870. évfordulóján megrendezett központi ünnepség keretében történt.

  Fotó: Park Zaryadye / Facebook

  A 14 milliárd rubelből (több mint 62 milliárd forintból), az eredetileg tervezett büdzsé csaknem háromszorosából kiépített parkot hétfőn nyitották meg a nagyközönség előtt, de a látogatók három nap alatt annyi kárt okoztak benne, hogy jövő hétfőtől helyreállítási munkálatokat kell kezdeni. Emiatt hétfőnként lerövidítik a nyitva tartást és a legfrekventáltabb helyekre 15 perces időközönként fogják az embereket bebocsátani.

  A rongálók egyebek között összetörték a 16 ezer fős, falak nélküli amfiteátrum „üvegkéreg" födémjének egyedi elemeit, amelyeket újra kell gyártatni. Kár keletkezett a médiaközpontban és a növényzetben is. A tundrát mintázó területről mintegy tízezer növény tűnt el.

  A 13 hektáron elterülő parkban, amelyet a számára otthont adó patinás Zarjagyje negyedről neveztek el, az alkotói mesterséges mikroklíma-övezeteket hoztak létre, amelyeket az orosz sztyeppére, tundrára, mocsarakra és erdőkre jellemző növényekkel ültettek be.

  Fotó: Park Zaryadye / Facebook

  A New York-i Diller Scofidio and Renfro (DS&R) tervezőiroda elképzelései alapján kialakított park fő nevezetességei közé tartozik a Moszkva folyó fölé mélyen benyúló és a kiindulási partra visszakanyarodó, pillér nélküli „lebegő híd", az üvegtetejű amfiteátrum és egy egész évben fagypont alatt tartott, jégalkotásokat bemutató barlang. A látogatók 4D moziban ismerkedhetnek virtuálisan meg Oroszország történelmével és nemzeti parkjaival, valamint egy föld alatti múzeumban megtekinthetik a környéken talált régészeti leleteket.

  Moszkvába, ahol soha nem kell másfél percnél többet várni a metróra, télen már Debrecenből is könnyedén eljuthat a Wizz Air járatának köszönhetően.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!