Trópusi vírusok bukkantak fel Olaszországban, amiket szúnyogok terjesztenek

Trópusi vírusok bukkantak fel Olaszországban, amiket szúnyogok terjesztenek

 

Rendkívüli szúnyogirtást rendeltek el kedden Róma egész területére. A környéken ugyanis már három embert kezelnek kórházban egy trópusi betegség, a chikungunya-vírus tüneteivel. A szúnyogcsípés útján terjedő fertőzés az olasz fővárostól hatvan kilométerre, a Lazio tartománybeli Anzióban is felütötte a fejét, itt négy ember betegedett meg. A városban ezért péntektől egy hónapra leállították a véradást, és ugyanezt tervezik Rómában is. Az óvintézkedés az Anzióban élőkre, valamint a tengerparti üdülőhelyen megfordult turistákra egyaránt érvényes - írja az MTI.

A chikungunya-láz egy, az Aedes szúnyogok által terjesztett betegség, amely magas lázzal, fejfájással, hányingerrel, ízületi- és izomfájdalmakkal jár. Afrika és Ázsia trópusi területein gyakori; emberről emberre nem terjed, csakis a szúnyog terjesztheti.

A betegség a 19. század óta ismert, de kórokozóját csak 1952-ben, az afrikai Tanzániában azonosították először. Az 1990-es évek második felében komoly járványokat okozott a Szaharától délre, az indiai szubkontinensen, illetve Délkelet-Ázsiában. Európában 2007 táján jelent meg először, az olaszországi Emilia-Romagna tartományban. Akkor összesen kétszázötven ember betegedett meg, egyikük egy komplikáció miatt életét vesztette.

Olasz egészségügyi források szerint a chikungunya-vírus az Ázsiából érkezett használt gumiabroncsokkal jutott be Itáliába: konkrétan a gumiabroncsokban felgyülemlett vízben utaztak be a fertőzést terjesztő szúnyog lárvái. A vírust sajnos az Olaszországban 1990 óta elterjedt ázsiai tigrisszúnyog is terjeszti.

Fotó: Tom / Flickr

Az egészségügyi hatóságok szerint a most kórházba került betegek egyike sem járt trópusi országban az elmúlt hónapokban.

Mintha mindez nem lenne elég, kedden huszonhárom másik olasz megyében is leállították a véradást az elkövetkező egy hónapra, az úgynevezett nyugat nílusi vírus (WNV) megjelenése miatt. Ennek szintén szúnyogok a terjesztői. A WVN Olaszországban augusztus-szeptember környékén üti fel a fejét, és elsősorban a lovakat illetve az embert támadja meg.

Toszkánában kedden a szintén ázsiai tigrisszúnyog terjesztette dengue-lázzal szállítottak kórházba egy olasz férfit. Az olasz egészségügyi minisztérium adatai szerint a dengue-láz eseteinek száma év eleje óta folyamatosan nő tavalyhoz képest, amikor egész évben összesen huszonöt megbetegedést regisztráltak.

Az észak Olaszországi Brescia egyik kórházában szeptember 4-én egy négyéves, más betegségben is szenvedő kislány maláriában halt meg. Az eddigi vizsgálatok szerint őt egy szennyezett injekciós tű fertőzte meg. A kórházban a kislánnyal egyidőben két Burkina Fasóból érkezett gyereket kezeltek malária miatt.

Orvosszakértők szerint a trópusi betegségek az olaszországi éghajlat felmelegedésének következményei, ezért az eddigieknél sokkal több figyelmet kell szentelni a megelőzésnek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek