Elvesztheti világörökségi státuszát Bécs gyönyörű belvárosa

  Elvesztheti világörökségi státuszát Bécs gyönyörű belvárosa

  A veszélyeztetett világörökségek listájára került Bécs történelmi városközpontja. Az UNESCO azután kényszerült átsorolni a turisták százezreit vonzó helyszínt, hogy kiderült: egy több mint 66 méteres tornyot készülnek felhúzni a környéken.

  Jebulon / Wikipedia

  A beruházó egy 6500 négyzetméteres alapterületen szeretne hozzákezdeni az építkezéshez. A tervek között szálloda, luxuslakások, konferenciaközpont illetve egy hatalmas, ezer négyzetméteres korcsolyapálya szerepel, a torony mellett.

  Az UNESCO szerint az osztrák főváros szívében zajló beruházás nem tesz eleget a bizottság kikötéseinek, hisz a történelmi városközpontban legfeljebb 43 méter magas lehet bármilyen új épület. A testület úgy véli, a grandiózus beruházás negatív hatással lesz a világörökségi helyszín kiemelkedő egyetemes értékére, sőt idővel még UNESCO státuszát is elveszítheti emiatt - írja a Telegraph.

  Bécs történelmi városközpontjában egymást érik a barokk építészet remekei és a nagy gonddal ápolt kertek. A terület 2001-ben került fel a világörökségi helyszínek közé, és azóta is turisták százezreit vonzza minden évben.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!