Jégkori barlangrajzokkal és szent helyekkel is gyarapodott az UNESCO világörökségi listája

Jégkori barlangrajzokkal és szent helyekkel is gyarapodott az UNESCO világörökségi listája

 Idén eddig nyolc, köztük dán, francia, német, iráni, lengyel helyszínnel gazdagodott az UNESCO világörökségi listája – adta hírül az MTI a világszervezet honlapjára hivatkozva.

Tarnowskie Góry egyik bányája, Lengyelország Fotó: Ministry of the Foreign Affairs of the Republic of Poland / Flickr.comForrás: Travelo

 Az UNESCO július 9. óta ülésező világörökségi bizottságának 41. ülésén felvette a listára a németországi Sváb-Alb hegység hat barlangját, ahol az 1860-as években felfedezték a jégkori ember egyik legrégibb ismert kultúráját. A barlangokban talált művek - barlangi oroszlánokat, mamutokat, lovakat ábrázoló barlangrajzok, hangszerek és díszek -, melyek kora 43 ezer évestől 33 ezer évesig terjed, a világ legrégibb művészeti alkotásai közé tartoznak.

Felkerült továbbá a listára a 16. és 17. században épült velencei erődvonal 15 épülete, melyek az észak-itáliai Lombardiától a mai Horvátországon át Montenegróig, egy több mint ezer kilométeres vonalon védelmezték a velencei dózsék szárazföldi és tengeri birtokait.

A lengyelországi Tarnowskie Góry történelmi ezüst-, ólom- és cinkbányái és felszín alatti vizei miatt került a listára.

Egy pompás épület részlete az iráni Jazd óvárosában Fotó: Gwen / Flickr.comForrás: Travelo

 Világörökség lett az iráni fennsíkon, Iszfahántól délkeletre fekvő Jazd település, amely „a sivatagi túléléshez szükséges, korlátozottan rendelkezésre álló javak felhasználásának élő tanúja". Jazd a zoroasztrizmus központja, mecsetei, minaretjei, hagyományos építési stílusa megmenekült a modernizációtól. Iráni helyszín már tavaly is került a listára, nem véletlen, hogy a naprakész turisták imádják az országot.

A japán Kjúsú szigettől 60 kilométerre nyugatra emelkedő Okinosima szent szigete szintén világörökségi helyszín lett. A szinte érintetlenül fennmaradt régészeti ásatási helyen látható, hogy változtak a szigeten végzett rituálék a 4. és a 9. század között. A sziget felvétele a világörökségi listára azért is érdekes, mert erre a szent helyre nők egyáltalán nem léphetnek be.

Taputapuatea Fotó: Tim Waters / Flickr.comForrás: Travelo

 A nyolc helyszín között szerepel a Francia Polinéziához tartozó Raiatea-szigeten fekvő Taputapuatea szentélye, Grönland Kujataa nevű területe, ahol az északi sarkvidéki földművelés első emlékei láthatók, valamint a Tatár Köztársaság Szvijazsszk szigetén található katedrális.

Szvijazsszk templomai Fotó: khawkins33 / Flickr.comForrás: Travelo

 A bizottság döntött korábban arról, hogy a veszélyeztetett világörökségi helyszínek közé került Bécs belvárosa és az Izrael által megszállt Hebron óvárosa, a Nagy-korallzátony azonban nem.

A július 12-ig tartó tanácskozáson hét természeti, 27 kulturális és egy vegyes helyszín nevezését vizsgálja meg a bizottság, emellett áttekinti a veszélyeztetett 55 világörökségi helyszín állapotát. Magyarország idén nem jelölt helyszínt a listára.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek