Banksy műveinek engedély nélküli kiállítása Berlinbe érkezett

Kissé ellentmondásos, hogy súlyos belépti díjért tekinthető meg az, amit a művész ingyenesnek, az utcára szánt.

Banksy műveiből nyílt kiállítás Berlinben – írja az MTI. Steve Lazarides, a kiállítás kurátora a saját és más műgyűjtők magángyűjteményéből válogatta össze a falfestményeiről ismert rejtélyes alkotó műveit. A tárlat ezen a helyszínen szeptember 15-ig látható.

Teréz anya Galéria: Banksy BerlinbenFotó: Felipe Trueba / MTI / EPA

A Banksy művészetét bemutató tárlat rejt némi iróniát, hisz maga a művész elhatárolódik napjaink fogyasztói társadalmától, képeit viszont, melyek rendre a legmagasabb árfolyamon kelnek el, most magas belépti díj ellenében nézhetik meg az érdeklődők, tudtuk meg a Deutsche Welle online magazinból. A korábban Antwerpenben, Isztambulban, Amszterdamban és Melbourne-ben járt utazó tárlat nyolcvan darabja közt Banksy legnépszerűbb alkotásai is láthatók, például az A lány és a lufi című, valamint korábban sosem látott olajfestmények.

A kiállítás húsz eurót kér azoknak az alkotásoknak a megtekintéséért, melyeket korábban az utcán ingyen láthatott volna a nagyközönség. Ha szeretnének nyomatot vásárolni, akkor a kurátor beleegyezésével tehetik csak. Utóbbi, a fentebb is említett Steve Lazarides a művész barátja és ügynöke volt 2008-ig, és nem tudni szakításuk okát. A kurátor szerint Banksy-t valószínűleg dühíti ez a tárlat, hisz elhatárolódik művei kereskedelmi célú felhasználásától.

Di Faced Tenners - azaz tízfontosok Diana képével - Galériáért kattintson! Galéria: Banksy BerlinbenFotó: Felipe Trueba / MTI / EPA

A kiállítás tehát felveti azt a kérdést, hogy vajon az utcai művészetnek csak az utcán van-e helye, vagy galériákban is ki lehet állítani? Banksy véleménye szerint az előbbi, ugyanakkor lépéseivel ő maga is elősegíti művei kommersszé válását – a rejtélyes alkotó egyben ügyes üzletember, emlékezzünk csak a Ciszjordániában nyitott, saját képeivel díszített szállodájára.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek