Mire jó egy napelemes aranytojás? Svédországban tudják

Mire jó egy napelemes aranytojás? Svédországban tudják

Írtunk már káprázatos helyeken fekvő szaunákról, ahol a kilátás is ennek megfelelően pazar, de ilyet még mi sem pipáltunk. Az aranytojást tojó tyúk a jelek szerint Svédországban járt, és tudta, mi a helyiek gyengéje – írja a Condé Nast Traveler.

Maga a kályha is egy műalkotásFotó: Riksbyggen

Az észak-svédországi Kiruna városának lakóira igencsak rájár a rúd. A közeli bányakitermelés miatt a város alapja instabillá vált, és a lakosok kénytelenek voltak szó szerint három kilométerrel arrébb költöztetni a városközpontot. Érthető módon a költözés ténye nagy felzúdulást keltett az Északi-sarkkörön fekvő város tizennyolcezer lakója körében, így aztán nem csoda, hogy kellett nekik egy hely, ahol kiengedik a gőzt. Egy építésziroda, mely szimpatizál az ügyükkel, egy szaunával lepte meg őket.

Nem is akármilyen szaunával. Az unalmas fakocka helyett a Bigert & Bergström építészcég egy aranytojást álmodott meg, melynek célja, hogy a helyiek „ötlet-inkubátorként" használhassák. A napelemes szauna kívülről szuperextra, belülről pedig pontosan azt adja, amit minden más szauna: izzasztó meleget.

A nyolcszemélyes pihenő használata ingyenes, de előre be kell jelentkezni rá. Ezenkívül lehetőség van tizenöt euróért szaunacsomag vásárlására, mely törölközőből, fürdőköntösből és szauna-snackekből áll, bár ez utóbbi rejtély, hogy micsoda.

Ha a nyári hőségben is nyitva tartó jéghotelbe tart, érdemes ide is beugrani.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek