Több évtizedes felújítás után újranyílik Róma katakombarendszere

Több évtizedes felújítás után újranyílik Róma katakombarendszere.

Lesz hová menekülni a hőség elől, ha a perzselő Rómában járunk a nyáron. A szakemberek lézeres technológia segítségével mentették meg a teljes enyészettől a római Santa Domitilla katakombákat, és az eredményt hamarosan a látogatók is megcsodálhatják – írja a Travel and Leisure. Az MTI jóvoltából egy egész galériára való képet is közölhetünk az első sajtóbejárásról.

Szentek serege az egyik sírkamrában - További képekért kattintson!
Galéria: Santa Domitilla katakomba Rómában
Fotó: Andrew Medichini / MTI

Az ősi, tizenkét kilométer hosszú sírrendszer huszonhatezer ember végső nyughelye, egyben a Róma alatt húzódó katakombák legnagyobbika. A közel ezerhatszáz éves freskókat kalciumlerakódások, algák és az olajlámpások füstje fedte be eddig. Ezek eltávolítása szó szerint több évtizedig zajlott. A szakértők elmondása szerint a munka megkezdésekor csak fekete falakat láttak. A lézeres technológia annyiban segített, hogy különféle hullámhosszokat választva egyidejűleg például csak a füstöt távolították el, anélkül, hogy a többi réteget, illetve a festéket megsértették volna.

A Santa Domitilla freskói között pogány és a korai kereszténység idejéből származó falfestmények is vannak. Az egyik legkülönlegesebb ezek közül a pékek terme, ahol a képi világ a kenyér szimbolikáját mutatja be, vallástól függetlenül. Ezenkívül számtalan katonát, szentet és mártírt ábrázoló alkotások is vannak a falakon.

A szarkofágokat fogják többek között a múzeumban bemutatni
Galéria: Santa Domitilla katakomba Rómában
Fotó: Andrew Medichini / MTI

A Vatikán pénzügyi támogatásával felújított katakombarendszerben jelenleg egy kisebb múzeum megnyitását készítik elő, amit a tervek szerint már júniusban láthatnak az érdeklődők. A katakombarendszer egésze az év második felében nyílik meg, mert a felújítások több teremben még most is folynak. Addig is, ne hagyja ki a Colosseumot, ami most már esti programnak is kiváló.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek