Hatalmas földcsuszamlás miatt járhatatlan Kalifornia legendás parti útja

Hatalmas földcsuszamlás miatt járhatatlan Kalifornia legendás parti útja

 

Aki az idén nyáron szeretné kipipálni a bakancslistáján a kaliforniai tengerparti 1-es utat, csalódnia kell, mert a héten egy óriási sárlavina hosszú időre járhatatlanná tette – írja az Independent.

Ugye nem is kérdés, hogy miért szeretnek annyira itt autózni az emberek?Fotó: Chao Yen / Flickr.com

A több mint egymillió tonna föld és hulladék nagyjából ötszáz métert temetett maga alá a világhírű úton. A szokatlanul nedves időjárású telet követően a térségben ez már a harmadik hasonló csapás, mely Big Sur-t sújtja. Ez a mostani esemény egy különösen szép, hivatalosan is az USA természeti kincsének számító útszakaszt érint. A jelenleg lezárt útszakaszon nyáron, a csúcsszezonban naponta hatezer autó halad át.

A turistáknál is nagyobb a gondja azoknak a helyieknek, akik otthona csak ezen az úton át volt eddig megközelíthető. Most kénytelenek egy másfél kilométeres túraösvényen hazatérni. Állítólag sztoikus nyugalommal tűrik a megpróbáltatást, ami nem meglepő egy olyan közösségtől, akik láttak már itt jó pár erdőtüzet és átéltek egy hatéves aszályt is. A turizmust azonban, amelyre a közösség támaszkodott, nagyon is sújtja ez a mostani földcsuszamlás. Amíg az átjáró meg nem nyílik, több vállalkozás sem fog nyereséget termelni. A szakértők véleménye szerint hónapokat vesz majd igénybe, míg az utat ismét járhatóvá teszik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek