Hamarosan örökre eltűnik Berlin legizgalmasabb utcai művészeti projektje

Hamarosan örökre eltűnik Berlin legizgalmasabb utcai művészeti projektje

 

Aki látni szeretné a digitális slow food étterméről is híres Berlin leghíresebb graffitijeit, sietnie kell, mert a házat, melyben a projekt helyet kapott, hamarosan lebontják – írja a Condé Nast Traveler.

Nyugat-Berlin divatos Charlottenburg városrészében százhatvanöt utcai művész megszállt egy ötemeletes, elhagyatott banképületet, és új életet lehelt bele. A The Haus néven ismert épület ezer négyzetméterét, összesen száznyolc szobát, teljes egészében alkotásaik díszítik. A látogatók többek között egy nyugalmat árasztó papírerdőn, egy neonban fürdő night club installáción, és egy tengerparti tájon vághatnak át – utóbbiban a mennyezetről egy hableány farka lóg le.

A művészek egy csoportja a bontásra váró házbanFotó: The Haus - Street Art Bang / Facebook

A jövő hónapban megérkeznek a bulldózerek, de addig is arra kérte a jövőbeli beruházó a helyi graffitiművészek Die Dixons néven ismert csoportját, hogy még egyszer, utoljára alkossanak valami igazán ütőset. A csapat, mely fotórealisztikus graffitijeiről híres, hatalmas kiállítást álmodott meg, és összesen tizenhét országból hívott vendégművészeket. Az alkotásokhoz használt anyagokat szponzorok adományaiból vásárolták. Egyes művészek nyolc héten át dolgoztak saját kreációjukon.

Akinek felcsigáztuk az érdeklődését, máris induljon, ugyanis az épület előtt hatalmas tömegek várakoznak, hogy láthassák az alkotásokat az épület lebontása előtt. Képeket alig találni róluk, ugyanis az épület szigorúan fotómentes övezet.

Egy installáció az ötemeletes épület tetejénFotó: Klebebande Berlin / Facebook

Az utcai művészet illékony, és a művészek szerint pontosan ez adja varázsát. És persze azt sem szeretnék, hogy az alkotások élvezete helyett a telefonok nyomkodása kerüljön előtérbe. Tehát: irány Berlin, a város, melyet sosem lehet megunni!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek