A turistáktól elzártan őrzik az utoljára tíz évvel ezelőtt virágzó lótuszokat Thaiföldön

  A turistáktól elzártan őrzik az utoljára tíz évvel ezelőtt virágzó lótuszokat Thaiföldön.

  Tíz év után ismét virágzik a lótusz a thaiföldi Khao Szan Roj Jot nemzeti parkban, a színpompás vízi-mocsári növény az elmúlt években teljesen eltűnt a park tavaiból a szárazság és a környezetszennyezés miatt - írja az MTI. 

  Hazánkban először a 19. században, a Szent Lukács gyógyfürdő egyik meleg vizű tavába ültettek indiai lótuszt. Szegeden, a Szegedi Tudományegyetem Botanikus Kertjében az 1950-es évektől kezdve ma is láthatóFotó: Wikipedia / T.Voekler

  A thai kultúrában szentként tisztelt növény megjelenése nemcsak a helyieknek jó hír, a Bangkoktól mintegy három órányi utazásra délre elterülő nemzeti park a külföldiek körében is közkedvelt látványosság. "Most azonban nem szabad ide jönniük. A nemzeti park a lótuszok helyreállításának kellős közepén van. Amikor eljön a megfelelő idő, meg fogjuk nyitni a közönség előtt" - hangoztatta Rugdroj Aszvakultarin, a park igazgatója a környezet törékenységére hivatkozva.

  A lótuszvirágzás elmaradását a szakemberek a Thaiföldet sújtó szárazsággal és a nemzeti park tavait, folyóit és karsztvizeit is sújtó műtrágya-szennyezéssel magyarázzák. Most azonban ismét esik az eső, és a most látott lótuszok a környezet tisztábbá válásának eredménye - tette hozzá az igazgató.

  A térségben az indiai lótusz az őshonos. Gyönyörű fehér, rózsaszínes vagy egészen piros virágai vannak. A faj minden része ehető. A lótusz az ősi keleti vallásokban a megtisztulás és az újjászületés jelképe. Virága a buddhizmus egyik fő szimbóluma.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!