Végre helyet találtak a páratlan viking kincseknek

Az edinburghi Skóciai Nemzeti Múzeumban fog otthonra találni minden idők egyik legnagyobb Nagy-Britanniában talált vikingkincse, ám előbb a múzeumnak ki kell fizetnie mintegy kétmillió fontot (660 millió forint) a páratlanul gazdag lelet megtalálójának – írja az MTI.

Az ezeréves leletre Dereck McLennan amatőr kincskereső bukkant a skóciai Galloway egyik templomának kertjében 2014 augusztusában. A több mint száz műtárgy egy része Karoling, másik része ír eredetű, számos közülük aranyból, ezüstből készült.

Az értékes lelet két darabjaFotó: Dumpfries and Galloway National Council / BBC.com


A Galloway-kincs néven ismertté vált lelet David Harvie, II. Erzsébet uralkodó skóciai képviselője szerint „az egyik legfontosabb lelet, amelyre eddig Skóciában bukkantak, nemzetközi jelentősége is páratlan, és átírja a skót történelem ezen periódusának értelmezését."

A múzeumnak most hat hónapja van, hogy előteremtsen közel kétmillió fontot arra, hogy megszerezze ezt a páratlan kincset a nemzetnek. Mint a bbc.com korábban megírta, hogy Dumpfries és Galloway városi tanácsa szintén versengett azért, hogy a kincs ott maradjon, ahol találták, de úgy tűnik, a Skóciai Nemzeti Múzeum állíthatja ki, mely tavaly Napóleon húgának nyelvtisztítóját és fogkeféjét is kiállította. Ha erre jár, kiránduljon egyet a Trónok harcából ismert pompás várhoz is, mely csupán egyórányira fekszik Edinburgh-tól.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek