A túl népszerű Kotor elveszítheti világörökségi címét

A túl népszerű Kotor elveszítheti világörökségi címét

A népszerűség átka: ha túl sok a turista, az nem csak kellemetlenség, mint mondjuk Velence esetében, de egy olyan értéktől is megfoszthat egy várost, mint az UNESCO világörökségi cím. A montenegrói Kotorral lehet, hogy épp ez történik – írja a Skift.com.

A velencei és osztrák-magyar időkből származó épületekkel és erődökkel büszkélkedő Kotor az Adria festői Boka Kotorska öblében fekszik. A világörökségi címet 1979 óta birtokolja. Az ingatlanfejlesztések azonban az utóbbi húsz évben olyan mértéket öltöttek, hogy az UNESCO folyamatosan figyelmeztetette a várost: az öböl túl kicsi ahhoz, hogy ilyen sok nagyméretű turistahajót fogadjon. Egészen pontosan 2000 óta tart az UNESCO attól, hogy a túl sok turista veszélyezteti Kotor óvárosának épségét, szépségét.

Jól látszik, mely épületek szúrják az UNESCO szemét. A háttérben egy óceánjáró, mely szintén negatívan hat a hely szelleméreFotó: SarahTz / Flickr.com

2016-ban végül ultimátumot nyújtott át Montenegrónak: ha a helyzet nem rendeződik idén márciusig, akkor elveszik Kotortól a világörökségi címet. A kis ország kormánya februárban építési tilalmat hirdetett ki a térségre, mely április 5-én lépett életbe. Ám csupán néhány nappal a tilalom életbe lépését megelőzően óriási turistakomplexumokra adtak ki építési engedélyt a városban. A helyi kormányban súlyos viták folynak a dologról, és úgy tűnik, patthelyzet alakult ki. Montenegró ugyanis nagy mértékben támaszkodik a turizmusra: 2016-ban az ország GDP-jének huszonkét százalékát adták a látogatók.

A montenegrói tengerpart csupán 293 kilométer hosszú, és egymást érik rajta a házak; közülük rengeteg a befejezetlen, sorsára hagyott épület. Kotor szép palotái eltörpülnek a hatalmas betonépítmények mellett – így aztán nagyon úgy néz ki, hogy a világörökségi címnek komoly veszélyben forog, akárcsak a bulgáriai Pirin Nemzeti Parké.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek