3 kihagyhatatlan élmény, amiért igazán bakancslistás New Orleans

New Orleans nem tartozik a turisták által felkapott célpontok közé: 2015-ben például csak a 25. leglátogatottabb város volt az USA-ban, és hát hát legyünk őszinték, New York, Los Angeles, Miami, Las Vegas és Washington DC jóval előkelőbb helyet foglalt el sokunk utazási bakancslistáján. Legalábbis eddig, mert áprilisban megtapasztaltuk, hogy bizony Louisiana állam fővárosában is szerezhetünk életre szóló élményeket.

Az elmúlt majdnem 12 évben – a Katrina hurrikán 2005-ös pusztítását követően - New Orleans gazdasági és kulturális értelemben is újjászületett, a várost évente több mint 10 millió turista látogatja. Néhány hete mi is ott jártunk, cikkünkben pedig most 3 olyan tippet is adunk, amit nem érdemes kihagyni, ha egyszer eljutnak a jazz és a blues szülőhelyére

1. Kóstoljunk hamisítatlan Kreol Bloody Mary-t akár reggelire is 

NOLA – ahogy a helybéliek nevezik a várost – egy órási svédasztal, ahová a séf az amerikai, európai és karibi konyha legjobbjait válogatta össze. Már csak ezért is érdemes egy kiadós reggelivel indítani az itt tartózkodásunkat. Ez különösen egy hosszú repülőút és hajnali érkezés kombináció után segíthet abban, hogy felvegyük a város ritmusát, mert kellő muníciót tud adni a város felfedezéséhez. Az élményre érdemes rászánni az időt: a menő reggeliző- és brunch helynek számító The Ruby Slipper-ben szombat reggel mi például 25-30 perc várakozás után kaptunk helyet a bárpultnál, de a helyi italnak számító Mimosa (narancslé pezsgővel) és az "Award Winning Bloody Mary" gyorsan kárpótolt bennünket a várakozásért.

 Ha pedig valami igazán édesre vágynak, kóstolják meg a híres Café du Monde porcukorpaplan alá bújtatott pufi párnácskára emlékeztető fánkját, a Beignet-et.

Tipp: Koktélkóstoló túra

NOLA azon kevés amerikai városok egyike, ahol legálisan lehet alkoholt fogyasztani az utcákon is. Egy két és fél órás, szervezett túra során például a Francia-negyed híres bárjait és éttermeit fedezhetjük fel, miközben a legjobb helyi koktél-recepteket is megismerhetjük.

A túra ára: 29 USD / fő + az elfogyasztott italok díja.

 

 2. New Orleans az ikonikus filmek helyszíne – nézzünk meg élőben is néhányat! 

A város vezetése 2002 óta adókedvezményekkel kecsegteti a filmforgalmazó cégeket. Ennek köszönhetően számos produkció készült New Orleansban, amit egyre többen már csak a Dél Hollywoodjának emlegetnek. És, hogy hol nézzünk körül, ha a TV-ből ismerős helyeket akarunk látni?

Mondjuk sétáljunk egyet a Kertvárosi negyedben (Garden District), ahol a Benjamin Button különös élete című filmből ismerős Nolan Ház is található (a pontos cím: 2707 Coliseum St., New Orleans). Ha azonban kicsit extrémebb helyszínre vágynak, keressék meg a Lafayette temetőt! Ezen a helyszínen bujkált ugyanis Lestat Az interjú a vámpírral című 1994-es amerikai fantasyben, de itt kereste elrabolt kisfiát Ashley Judd is a Kettős kockázatban.

 Szintén ikonikus helyszín a Six Flags vidámpark, amely 2005-ben a Katrina hurrikán áldozatául esett. A parkot szerencsére néhány nappal a vihar előtt lezárták, így a látogatók nem kerültek veszélybe, de a berendezéseit tönkretette a szél és a várost elöntő árvíz. Több mint egy hónapon át mintegy másfél méteres vízben állt, gépei és vasszerkezetei megrozsdásodtak. A vidámpark egyébként a nagyvárosi romok rajongóinak egyik kedvenc célpontja, az elmúlt néhány évben pedig több filmnek is helyszínéül szolgált. Itt forgatták például a Jurrasic World-öt 2015-ben.

Tipp: Nézze meg Nicolas Cage piramis-alakú sírját!
A Saint Louis temető több hírességnek is a végső nyughelye. Itt található például a cukoripar úttörőjének és a város első polgármesterének, Etienne de Borénak, vagy a vudu királynőjének, Marie Laveau-nak is a síremléke. De ugyanitt épült meg 2010-ben az Oscar-díjas hollywoodi színész, Nicolas Cage leendő nyughelye is. A piramis formájú sírhelyen mindössze egy latin felirat áll: Omnia Ab Uno, azaz Minden az Egyből.

 

3. Mozduljanak ki a városból!

 Ha szeretnék azt is megnézni, hogy mi van a nagyvároson túl, a legegyszerűbb, ha autót bérelnek. Ugyanakkor ma már számos szervezett túrát indítanak például a közeli cukornád-ültetvényekre is, ahol kiderül, hogy milyen pazar kastélyokban éltek egykor az Egyesült Államok milliomosai, és hány száz rabszolgával vették magukat körül a mindennapokban. Néhány, a turisták által is látogatható kúriáról ebben a cikkünkben olvashat.

 

Aligátor lesen
Galéria: New Orleans - 3 tipp
Fotó: FD / Travelo.hu

A kirándulást azonban kombinálhatjuk aligátorlesre épülő mocsári túrával is. Ilyen, szakvezető irányításával bejárható útvonal vezet például Louisiana vízparti élővilága közelébe is, ahol egészen buja, egzotikus környezetben ismerkedhetünk meg a helyi vadvilággal, és amelyre már számos utazási iroda kínál csoportos élménytúrákat. A mocsaras vidék gazdagon vonultatja fel az anakondák, a teknősök, az aligátorok, a kócsagok és az íbiszek állományát, és bár minden napszakban indítanak felfedező expedíciókat, a legszebb és egyben legizgalmasabb, ha éjszaka merészkedünk hajóval a lápos vidékre. Ilyenkor a mocsárból felszabaduló gázelegy miatt, kékes lidércfényben úszik a mocsárvilág.

Repüljön Amerikába Lufthansával!
Kedvező áron repülhet Kanadába és az USA 23 célállomására Brüsszelen, Frankfurton, Münchenen és Zürich-en keresztül. A Lufthansa partner légitársaságaival pedig további 200 észak-amerikai desztinációt érhet el egyetlen átszállással. (X)
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek