Lengyel mesetájra vágyik? Utazzon W±sowoba!

  Miként lesz egy 19. századi berlini bankár lengyel nyaralójából virágzó majorság, romantikus szálló és biogazdaság egyszerre? Máris mesélünk róla, mert egy újabb helyes történetet hoztunk Lengyelországból.

   

  Belső-Lengyelországban járva sokszor érezhetjük azt, hogy ezt a tájat akár Magyarországon is láthatnánk. A partoktól távolabb eső területeken épp úgy mérsékelt kontinentális éghajlat uralkodik, mint nálunk, sok a sík vidék és hasonló a növényzet is. A mérsékelt éghajlatú vidékeken mérsékeltek a szépségek is: nincsenek világraszóló csúcsok, tűzhányók vagy épp kanyonok, talán éppen ezért állnak nagyon közel hozzánk.

  Pontosan itt jártunk, Lengyelország közép-nyugati részén, Wielkopolskában. Hivatalosan Nagy-lengyelországi vajdaságnak fordítják, de kevésbé formálisan nevezzük inkább Ó-Lengyelországnak (irodalmibb stílusban Lengyelország bölcsőjének is hívják ezt a régiót). A régió egyik legnépszerűbb településén, Nowy Tomy¶lban, a "fonott városban" tett látogatásunkról már beszámoltunk, de az onnan 10 kilométerre lévő W±sowót is meglátogattuk. És milyen jól tettük!

  Galéria: Mintamese Lengyelországból: W±sowoFotó: Travelo

  Poznańtól 45 km-re, 300 éves tölgyek és bükkfák között járunk. Nem messze innen van egy tó, és egy kis folyó, a Mogielnica is itt ered. Egy virágzó kis majorságot találunk itt impozáns kastéllyal és gazdasággal. Talán lovaskocsira ülve a leghangulatosabb bejárni a vidéket. A fekete színű, hosszú sörényű lovak szinte hozzátartoznak a tájképhez; a magyar hidegvérűhöz hasonló, erőteljes testalkatú lovaknak ma a legfőbb feladatuk, hogy az ide érkező látogatókat fuvarozzák lovaskocsin.

  Hogyan juthatunk el Poznańba?
  Leggyorsabban a LOT lengyel légitársasággal, amely Budapestről Varsóba napi 4 járatot üzemeltet. Poznań felé a legrövidebb átszállási időt a Budapestről 20:45-kor induló járattal csípjük el. Ez 22:00-kor érkezik Varsóba, majd 22:50-kor indulhatunk is tovább. Poznań és sok más lengyel város mellett ázsiai és amerikai csatlakozásokat is kínál a LOT.

  A majorság eredetileg egy berlini bankár, Richard Hardt tulajdona volt. (Berlin 220 kilométerre van innen.) Ekkor még nem állt itt kastély, csak egy nemesi kúria. A fia, Friedrich Wilhelm örökölte meg a birtokot a környező földekkel – Głuponie-val és Chraplewóval – együtt, ekkor még mindig a mezőgazdasági jellege dominált.

  Galéria: Mintamese Lengyelországból: W±sowoFotó: Travelo

  A maihoz hasonló képét a századfordulón nyerte el: 1900-ra ugyanis betervezték az uralkodó, II. Vilmos német császár látogatását a faluba. Ekkor nagy lendületet vett az épülés-szépülés, az itt található kúriát ekkor bővítették ki és építették át kastéllyá. Neogótikus stílusban készültek a tervek: mutatós bejáratot és előkertet, valamint két oldalsó szárnyat építettek a dombon található lakhoz, és a tornyot is átalakították.

  A középkort idéző stílus határozza meg mind a mai napig W±sowo atmoszféráját. Friedrich Wilhelmnek nem kellett megélnie a kastélya lepusztítását, és a második világháború kirobbanását sem, ugyanis 1938-ban elhunyt.

  Szürke fél évszázad

  Legidősebb fia, Richard von Hardt vette át a kastélyt, amely 1945-ig maradt a családé. Ekkor ugyanis több mint fél évszázadra elveszítette úri lak stílusát és romantikus hangulatát: a Vörös Hadsereg könnyűszerrel elfoglalta, kirabolta, a Hardt család örökösét, Richardot pedig megölték. Következett az államosítás és az állami termelőszövetkezetként töltött évtizedek időszaka.

  Lengyel-magyar két jóbarát – nem is csoda a rokonszenv, hasonlóan alakul a sorsunk évszázadok óta. Kelet és nyugat között, világhatalomra törekvő birodalmak ölelésében, egyik országot sem kímélték a századok. Már csak ezért is érdemes odafigyelnünk a közép-európai régió hasonló történelmű országaira. W±sowo jó példát mutat: itt egyszerre élesztették újjá a hagyományokat, miközben követendő új irányokat jelöltek ki.

  W±sowo ma

  A kastély és a majorság 1995-ben került ismét magántulajdonba, amikor a főépületet és a majorságot is gyönyörűen felújították. A kastélynak ugyan meglehetősen eklektikus lett a berendezése, de akár kosztümös filmet is forgathatnának itt, annyira komolyan vették a kastélyszálló jelleget és a stílbútorokkal való berendezést.

  Galéria: Mintamese Lengyelországból: W±sowoFotó: Travelo

  Amikor azonban 2011-ben tűz ütött ki a kastély padlásán, a felső emelet leégett. És bár teljesen rendbe hozták ezt a szintet, a toronyhoz nem nyúltak, azon a mai napig is meglátszanak a tűzvész nyomai, amitől valljuk be, összességében még romantikusabb színezetet kapott. (Gondoljunk csak a romantika romkultuszára!)

  És bár az igaz, hogy az egykori Hardt-kastélyból mára elegáns, 29 szobás szállót alakítottak ki, de W±sowo nem csak a Hardt család emblematikus kastélyáról híres. Innen mindössze 40 méterre találunk még egy kastélyt, a nyelvtörőnek is beillő nevű Sczanieckich-et, feleannyi hálószobával és egy méretes konferenciateremmel. A nagy kastélytól 150 méterre pedig a rusztikus szálláshelyek rajongói találják meg a számításukat, ahol egy 100 éves kertészházban lengyel vidéki stílusú szobákat rendeztek be.

  Minifalu és miniállatkert

  Tíz évvel ezelőtt a településen felhúztak egy új épületegyüttest, egy 12 lakrészt kínáló minifalut is. A fából készült, falusi stílusú vendégházak köré fakerítést építettek, amitől aztán az itt megszállók tényleg egy korabeli falusi idill részesei lehetnek. A látogatók előtt nyitva áll egy parasztház és udvar is, ahol különleges madarak, szarvasok, lámák, nyulak élnek, és ahol az állatokat természetes közegükben láthatják.

  Galéria: Mintamese Lengyelországból: W±sowoFotó: Folwarkwasowo.pl

  És hogy mi értünk példamutatás alatt? Valami olyasmit, mint amit ez a mindössze ezeregyszáz lelket számláló W±sowó csinál. Ahol tulajdonképpen négy épületből teremtettek meg egy sokszínű szálláslehetőségeket kínáló vidéki turisztikai célpontot. Mert itt az is megtalálja számítását, aki baldachinos franciaágyban szeretne reggelizni egy wifis szobában; de aki rusztikus életérzésre vágyik kikapcsolódásként, az száz méterrel arrébb, egy másik szálláshelyen is megteheti.

  Persze talán az egészben az újragondolt egykori majorság a legjobb, amit a korszellemhez igazodva biogazdasággá alakítottak. (Egyébként szuper a honlapja is.) Hangulatos éttermében helyi, tiszta forrásból származó alapanyagokból készült ételeket és italokat fogyaszthatunk, jó időben pedig a szabadban is ehetünk és ihatunk. De ha szeretnénk, meg is vásárolhatjuk a helyi finomságokat, és kérésre bejárhatjuk a mintagazdaságot is. Összességében W±sowo egy igazi mintafalu, amit mindenképp érdemes felkeresni, ha Lengyelországban járunk.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!