Frissebb levegőben sétálhatunk a Szajna partján

  Frissebb levegőben sétálhatunk a Szajna partján

  A szajna-parti séta egy lépéssel közelebb került az ideálishoz – írja a Travel and Leisure. Ahol eddig kocsik száguldottak, most görkorcsolyázók teszik, ügyesen kerülgetve a napozó, olvasgató párizsiakat és turistákat.

  Anne Hidalgo megcsinálta. Párizs polgármestere télen megígérte, hogy hamarosan autómentes övezet lesz Párizs belvárosa, és bár sokan kritizálták és kritizálják most is a környezetszennyezés csökkentésére tett erőfeszítéseit, a Szajna jobb partján mégis park váltotta fel az autóutat. Ennek első lépése volt a szajna-parti három kilométeres sáv felszabadítása a gyalogosok számára. A területet már 2016 októberében elzárták az autóforgalom elől. A párizsi agglomerációból összesen százhatvannyolc polgármester írt alá egy petíciót, melyben Hidalgót arra kérték, felejtse el a park létesítésére tett erőfeszítéseit, mert így csak még zsúfoltabbá válik az amúgy is nagy forgalmú város.

   

  Régebben csak nyáron állították le a Szajna-part autóforgalmátFotó: Dessons Eric / Northfoto

  A polgármester asszony azonban nem hátrált meg, hiszen Párizs az utóbbi években egyre szennyezettebb levegővel küzd. 2016-ban többször is meghaladta a levegő minősége azt a határértéket, mely már egészségre káros, ezért időszakosan ingyenesen lehetett igénybe venni a tömegközlekedési eszközöket. A Champs-Elysée havonta egyszer már sétálóutcává alakul. Hidalgo letette a voksát a futurisztikus elektromos vízitaxik mellett is, melyek Londonnak nem kellettek. A frissebb, egészségesebb levegőt szolgálja az is, hogy Párizs belvárosában csak környezetvédelmi matricával lehet autózni – még külföldieknek is.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!