Turistaparadicsomot épít Kína a legnagyobb rádióteleszkóp mellé

 Turistaparadicsom épül a világ legnagyobb egytányéros rádióteleszkópja köré a délnyugat-kínai Kujcsou tartományban – írja az MTI.

Fotó: Liu Xu Xinhua / eyevine / Northfoto

A Pingtang megyei karsztvölgyben álló, Five-hundred-meter Aperture Spherical Radio Telescope (FAST) elnevezésű rádiótávcső szomszédságába tervezett üdülőhelyen egyebek között rádiócsillagászattal foglalkozó oktatási központ, geológiai park és egy sci-fi témájú szálloda kap helyet. A 13 projektet magába foglaló kezdeményezés tervezett összköltsége ötmilliárd jüan (207 milliárd forint).

Az 500 méter átmérőjű rádiótávcsőnek, amely egy katlanban helyezkedik el Kujjang várostól 150 kilométerre délre, 2016 szeptemberében kezdődött meg az éles próbája. Az ingyenesen látogatható rádióteleszkópot nagyjából kétezer érdeklődő keresi fel naponta.

Fotó: Ou Dongqu Xinhua / eyevine / Northfoto

A távcső építése előtt egyébként létezett egy település a katlanban. Ezt a hatvanöt fős falut felszámolták, lakosságát pedig kitelepítették, csakúgy, mint a rádióteleszkóp öt kilométeres körzetében mindenkit: összesen több mint kilencezer embert. Az érintettek közül sokan beperelték a kínai kormányt, mely 269 millió dollárnak megfelelő összeget fizetett kártérítésként nekik. A rádióteleszkóp építése egyébként ennél kevesebbe, 180 millió dollárba került. Az összes funkció működtetéséhez több száz csillagászra lesz majd szükség, ha a próbaüzem lezárul.

Újabb cikkünk ebben a témában:


Kötelekkel tartják vissza a zebrán a szabálytalankodni készülőket Kínában - 2017.08.30.
Ha piros a lámpa, a kötél lent van, útját állva az átkelni készülő gyalogosoknak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek