Híres régésztáborhelyet nyitnak meg a turisták előtt Tanzániában

  Híres régésztáborhelyet nyitnak meg a turisták előtt Tanzániában

  Turistacsalogatás céljából állítják helyre a híres régészházaspár, Louis Leakey és Mary Leakey egykori táborhelyét az észak-tanzániai Ngorongoro természetvédelmi területen fekvő Olduvai-szurdokban - olvasható az MTI hírei között.

   

  Zebrák és gnuk az Ngorongoro nemzeti parkbanFotó: Wikipedia / Esculapio

  Jumanne Maghembe idegenforgalmi és természeti erőforrásokkal kapcsolatos ügyekért felelős miniszter tájékoztatása szerint a táborhelyen zajló munkálatok célja, hogy visszaállítsák a területet az 1960-as évekbeli állapotába. "Helyreállítjuk a tábort, hogy a turisták és a kutatók ott aludhassanak, ha szeretnének, és megtudhassanak egy csomó dolgot az ember legkorábbi őséről" - tette hozzá a miniszter.

  A paleoantropológusok évmilliókkal ezelőttről származó, megkövesedett csontmaradványok és kőeszközök százait fedezték fel a lelőhelyen, ami arra a megállapításra vezette őket, hogy az ember Afrikából származik.

  Mary Leakey 1959. július 17-én talált rá az 1,75 millió éves, híres Zinjanthropus koponyára, miután csaknem 30 éven át végzett úttörő jelentőségű régészeti ásatásokat a szurdokban férjével, Louis Leakeyvel együtt. A táborhely helyreállítását végző John Paresso szerint a tervek között szerepel egyebek között a házaspár egykori ágyának visszaszerzése. "Jelenleg is megbeszéléseket folytatunk Leakeyék Nairobiban élő családjával, hogy megkapjuk az ágyat és visszahozzuk a táborba" - mondta Paresso.

  Louis és Mary (Nicol) Leakey-t gyakran emlegetik az első paleontológus családként, mivel saját, és később a gyermekeik életének nagy része is az Olduvai-szurdok köré összpontosult.

   

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!