Öt ok, amiért még mindig érdemes Máltára utazni

Ne sirassa tovább az Azúr Ablakot! Földalatti nekropolisz, rejtélyes erődváros, ínyenc vacsorák, romantikus öblök, ötezer éves világörökség a tengerparton: ezt Málta még mindig tudja.

Soha nem az Azúr Ablak volt az egyetlen indok, hogy Máltára utazzon az ember. Ha szerepelt bakancslistáján a látványosság, és most el van keseredve, mutatunk öt jó indokot, hogy miért érdemes mégis felkeresnie idén Málta szigetvilágát. Máltára könnyen és viszonylag olcsón eljuthatunk a fapadosoknak köszönhetően – Budapestről a Wizz Air és Ryanair is működtet közvetlen járatot –, szép az idő elő-, fő- és utószezonban is. Az itteni látnivalókkal egy hosszú hétvégét, de akár egy hetet is megtölthetünk anélkül, hogy a tenger közelébe mentünk volna. Ami persze vétek lenne, úgyhogy nem hagytuk ki a strandolást és a búvárkodást sem összeállításunkból.

Töltsük az estét Mdinában és Rabatban

Mdina, a régi főváros egykoron egy település volt a szomszédos Rabattal, ám az arabok elválasztották őket, Mdinát fallal vették körül, és erődvárossá alakították. Szabályos időutazás a falakon belül sétálni. Főként este érdemes ide ellátogatni, amikor levonulnak a turistatömegek, és a jóformán kihalt, gyönyörűen kivilágított rejtélyes erődvárosban andaloghatunk, miközben denevérek repkednek a fejünk felett.

Ha megéhezünk, akkor sem kell elhagynunk Mdinát: a városfalon keressük a Fontanella nevű, roppant hangulatos helyet, ahol a csokoládés süteményeket, és a legendásan finom máltai eperrel készült édességeket vétek kihagyni. A falakon kívül található Rabatban a Szent Pál-katakombák és a Római Villa érdemel említést. Előbbiben föníciai eredetű, majd később ókeresztények által használt katakombákat, utóbbiban egy kis múzeumot, római kori romokat és szobrokat láthatunk.

Galéria: Egy csepp MáltaFotó: mimi / Travelo

Aki a hasát szereti, Máltán boldog lesz

A máltai ételek egyébként érdekes egyvelegét alkotják az olasz és az arab konyha specialitásainak, ezért az ínyencek biztosan megtalálják itt számításukat. Mennyei péksüteményeik, zöldségleveseik és tésztaételeik vannak, az édességeik pedig mézesek, olajban sültek. A friss hozzávalók elengedhetetlenek, ezeket többnyire a szigeteken termelik meg. A máltai eper és paradicsom legendás, de finom az olaj- és kapribogyó is. Külön említést érdemel a helyi méz érdekes, fűszeres aromájával.

Az előételek közül az aszalt paradicsomot, a máltai kenyeret, a friss glebnijet sajtot és a ftirát, vagyis a pizza helyi megfelelőjét emelnénk ki. A levesek közül a zöldséges, sajtos, tojásos özvegyasszony levesét kóstolják meg mindenképp, fő fogásnak pedig jöhet a gazdagon fűszerezett máltai pörkölt, de a nyúllal és kecskével készült fogások is finomak. Ha végképp nem tudnak dönteni, a halas vagy tengeri herkentyűs ételekkel nem nagyon lehet mellé lőni, a tenger közelsége miatt minden friss és zamatos.

Casa Rocca Piccola Galéria: Málta 2016 nyárFotó: mimi / Travelo

A máltai borokkal is érdemes egy próbát tenni, illetve a Cisk sör kifejezetten jó aromájú. Üdítőből pedig mindenképp kóstolják meg a keserű narancsból készült kinnit. Ezt az italt vagy nagyon imádja, vagy nagyon utálja az ember (mi sajnos az utóbbi csoportot gyarapítjuk), de egyszer megkóstolni muszáj! Desszertnek a fügés, datolyás, mézes édességek számítanak slágernek, de a már említett, legendásan finom máltai eperrel készült finomságok is népszerűek. Az egész lakomát pedig egy mennyei, fűszeres máltai kávéval érdemes zárni.

Tapasztalataink szerint a legfinomabb fogásokra nem a csúcséttermekben, sokkal inkább a házias helyeken, pékségekben lehet rábukkanni: ilyen például a Nenu Vallettában, a Ta Rikkardu Victoriában, Gozo szigetén, vagy a Fontanella Mdinában, közvetlenül a városfalon.

Málta ködbe vesző múltja

Aki számára nem teljes a nyaralás érdekes látnivalók nélkül, Ggantiját feltétlenül iktassa be a gozói napjába! Ez a legrégebbi, emberi kéz alkotta, földfelszín felett található kőépítmény. Ezer évvel idősebb az egyiptomi piramisoknál, és ezerötszáz évvel korábbi a Stonehenge-nél. A világörökség részét képező megalitikus szentély környékét az elmúlt években kezdték rendezni, egy érdekes látogatóközpont is nyílt itt, hogy jobban érthessük, mit látunk.

Ha Paola felé veszi az irányt, még több régészeti leletet láthat. Ez utóbbi településen látható az időszámításunk előtti 3600-ból származó föld alatti nekropolisz, a Hypogeum. A világ egyik legrendkívülibb archeológiai leleteként tartják számon, így hónapokkal előre le kell foglalni a belépőket. A várólista nagyon hosszú, hiszen naponta csak 80 főt engednek be. Nekünk nem sikerült bejutni, de aki járt itt, azt mondja, megéri időben helyet foglalni.

Strandok és búvárkodás

Bár három apró tagból álló szigetcsoportról beszélünk, Máltán, Gozón és Cominón olyan sűrű a történelmi, kulturális és építészeti látnivalók koncentrációja, hogy akkor is izgalmasan el lehet tölteni itt egy komplett vakációt, hogy egyszer sem csobbanunk a fantasztikusan kék vízbe. De milyen rosszul teszi, aki így dönt!

Amit mindenképpen jó tudni: Málta partvonala sziklás öblökkel tagolt, így aki finomhomokos, lassan mélyülő strandra vágyik, érdemes előre tájékozódnia, pontosan merre találja ezeket. A legnagyobb és legnépszerűbb homokos strand a fő szigeten a Mellieha Bay, de hasonló jellemzőkkel bír a Golden Bay is – mindkettőt a sziget Gozóhoz közelebb eső oldalán kell keresni. Ez a környék főként gyerekekkel érkezőknek lehet telitalálat all inclusive ellátást biztosító szállodákkal, sekély homokos öblökkel. Innen pedig a Popeye-falu sincs messze: az egykor filmdíszletnek épült mesebeli kis falu egy világoskék öböl fölött helyezkedik el, és számos szórakoztató programot kínál a gyerekeknek.

A szigetvilág legkisebb tagjait, Cominót és Cominettót egy csodálatos, türkizkék lagúna választja el egymástól. Hatalmas élmény itt fürdőzni, nincs más dolgunk ehhez, mint Máltán befizetni egy vízitaxira, ami elhoz ide minket. Mivel a hajókat nem engedik be a lagúnába, kristálytiszta víz vár minket. És mivel Cominónak csak három állandó lakosa van, a szárazföldön érintetlen természetet találnak az ide ellátogatók.

Gozón kristálytiszta víz várja a búvárokat Galéria: Málta sportok strandokFotó: Jean-Luc Manaud / Getty Images Hungary

Búvárközpontot a szigeteken elszórtan sokfelé találunk; minden hotel közelében található egy. (Teljes listájukat ide kattintva találja.) Saját felszerelést nem szükséges vinni, mert a központok mindent biztosítanak. És hogy miért van ennyi búvárbázis errefelé? Állítólag azért, mert az itteni tengervíz az egyik legtisztább és legáttetszőbb a világon. A látási viszonyok körülbelül 30 méter mélységig kitűnőek, így a víz alatti fotózáshoz is ideálisak a körülmények. A szigetek körüli sokszínű vízi világ színpompás tengeri élőlényekkel, labirintusszerű barlangokkal és háborús hajóroncsokkal várja a búvárokat. Aki még ennél is több izgalomra vágyik, próbálja ki az éjszakai merülést!

A hosszú évek óta működő búváripar, a biztonságos, tiszta vízzel párosulva – nincs árapály és ritkák az erős áramlatok – a szigeteket ideális hellyé teszi az első alkalommal merülő és kezdő búvárok számára is.

Halpiac, mint stresszkezelő terápia

Málta nem csak az erődvárosairól, de hangulatos halászfaluiról is híres. Bár ezek többségét maga alá gyűrte a tömegturizmus, a sziget déli részén fekvő Marsaxlokk úgy lett a turisták kedvence, hogy közben megőrizte falusias báját – még a kikötő túlpartján található ipari rondaságok ellenére is. Az öbölben tarka luzzuk, vagyis hagyományos máltai halászcsónakok sorakoznak. A gonosz ellen védő ősi szimbólumot, Ozirisz szemét a mai napig ráfestik a csónakok elejére. A kikötőben napi piacot tartanak, vasárnap a legjobb, mert ezen a napon nem csak szuveníreket, csecsebecséket és ruhákat, de halakat is árulnak.

Ilyen és hasonló ételeket érdemes kipróbálni Marsaxlokk-ban Galéria: 5 tipp: így maxoljon ki egy hosszú hétvégét MáltánFotó: Wolfgang Kaehler / Getty Images Hungary

A piacon végigsétálni felér egy stresszkezelő terápiás gyakorlattal: a helyiekből, azok kisgyerekeiből – babakocsistul természetesen –, kutyáiból, macskáiból, és turistákból álló színes tömeg hihetetlenül lassan hömpölyög. A többséget pedig ez egyáltalán nem zavarja, komótosan nézelődnek, és ha nem megy a sor, hát nem megy, addig is jókat beszélgetnek. Az ember először még dacolna a tömeggel és gyorsítana a tempón, de végül beletörődik, hogy itt ez az élet ritmusa, és rájön, hogy tulajdonképpen tényleg nincs is hova sietnie. Végül tüzetesen megnézi a portékákat, egy helyi nénivel is kedélyesen elbeszélget, majd rájön, hogy tényleg igazán klassz hely ez a Málta, amit már depresszió ellen, receptre is ajánlottunk.

Újabb cikkünk ebben a témában:

Újra megnyílt Málta neolit kori, háromszintes sírboltja a látogatók előtt
Egymillió euróból újították fel a földalatti kamrarendszert.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek