Tízezrek szerint ez a világ legjobb országa

Tízezrek szerint ez a világ legjobb országa

Harminchat ország huszonegyezer szavazója vett részt a világ legjobb országa felmérésen, és megvan a győztes is – írja a Pursuitist. 

Szép is, jó is: ez SvájcFotó: Matthew Margot / Getty Images Hungary

Úgy tűnik, beigazolódott a papírforma, mert a US News & World Report átfogó szavazása szerint Svájc a világ legjobb országa. A szavazás összesen hatvanöt szempontot vett figyelembe, melyeket kilenc főcsoportba rendeztek: ezek a kaland vagy élmény, melyet az adott ország nyújtani tud, az állampolgárság értéke, a kulturális hatások sokszínűsége, a vállalkozások indításának lehetősége és az ország öröksége és hagyományai. Vizsgálták továbbá az ideköltözők lehetőségeit, az üzletre való nyitottságot, az ország hatalmát más országokhoz viszonyítva, illetve az életminőséget.

Kulturális örökségek: a St. Gallen-i kolostor könyvtáraFotó: Imagno / Getty Images Hungary

Svájcról sok érdekeset el lehet mondani: itt található például a világ legmélyebb és leghosszabb vasúti alagútja. Nem csak Tolkien tündéinek igazi otthona, de mormotákkal is napozhatunk itt. Kulturális sokszínűsége mellett nem feledkezhetünk meg izgalmas sípályáiról és extravagáns alpesi szállásairól sem.

Svájc válasza a hegyi vasútraFotó: swisstravelsystem.com

Az első ötben Svájc után Kanada, az Egyesült Királyság, Japán és Svédország tűntek fel. Érdekesség, hogy a szavazást 2016 novemberében indították, az USA-beli elnökválasztás után egy héttel, és az Egyesült Államok a tavalyi negyedik helyéről most a hetedikre csúszott vissza.

Bár nem volt a szempontok között, de Svájc hegyi levegőjét is a legjobbnak tartják a világon. Ha nem is járunk mostanában az alpesi országban, szerencsére ezt akár házhoz is rendelhetjük az interneten: már palackozzák ugyanis.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek