Soha többé nem láthatja Málta legszebb nevezetességét

Összeomlott az Azúr Ablak nevű természetes kőhíd.

 



Málta egyik leghíresebb természeti látványossága, a Gozo szigeti Azúr Ablak nevű képződmény összeomlott ugyanis, írja a 444.hu. A máltai prospektusok állandó eleme, a természetes kőhíd a tenger felett nyúlt át a vízben álló kőoszlopig.

Természetesen még rengeteg szuper dolog és látnivaló várja Máltán, így továbbra is tartsa a bakancslistája előkelő helyén a szigetet. Itt van ugyanis a világ egyik legkékebb strandja, Valletta palotái garantáltan ámulatba ejtik, és gasztronómiai élményekben sem fog hiányt szenvedni - ebben a cikkben 10 máltai élményt gyűjtöttünk össze.

Már csak emlék

Fotó: Mimi, Travelo



Ahogy korábban már beszámoltunk róla, a kőhídról januárban leszakadt egy hatalmas sziklatömb. Az évente sok ezer látogatót vonzó Azúr Ablak erodálódása miatt egyre jobban aggódtak Máltán, különösen azóta, hogy egy tavaly áprilisban készült légi felvétel repedéseket mutatott ki a sziklán. Tovább erősödtek az aggodalmak novemberben, amikor nyilvánosságra került egy videó, amelyen egy vakmerő férfi a mélybe ugrik a kőhíd 28 méter magas tetejéről, magával sodorva a tengerbe egy rakás kőtörmeléket is.

A környezetvédelmi minisztérium 2013-as vizsgálata azt állapította meg, hogy nem fenyeget az Azúr Ablak szerkezetének összeomlása, de az apró erodálódás elkerülhetetlen. Becslések szerint az elmúlt 30 évben a külső réteg 90 százaléka pattogzott le a két tengeri barlang beomlásával keletkezett különleges természeti képződményről.

Az Azúr Ablak környezetében számos filmjelenetet forgattak már, például a Trónok harcához is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek