Digitális graffitire buzdít a firenzei Dóm

A firenzei Dóm vezetősége láthatóan belefáradt abba, hogy megpróbálják kordában tartani a féktelen graffitizést a dóm falain – írja a Condé Nast Traveler.
 

Van, aki szerint normális összefirkálni a Dóm több száz éves márványborításátFotó: Nigel Goodman / Flickr.com



Nincs olyan pontja a világnak, ahol a turisták ne éreznének ellenállhatatlan vágyat arra, hogy lenyomatukat örökre ott hagyják. Így van ez Firenzében is, ezért született meg a digitális graffiti ötlete. Hogy hogyan működik? Adott néhány tablet, amelyen a látogató kiválaszthatja, milyen felületet, mondjuk tégla- vagy kőfalat szeretett volna leginkább elcsúfítani, amíg a tabletet kézbe nem kapta. Ezután kiválasztja a vandalizmus módját: festékszóró, ceruza vagy toll. Miután megszületett a kívánt üzenet, a képeket elmentik, majd évente egyszer kinyomtatják és kiállítják. A tabletek melletti felirat szerint: „Ha virtuális üzenetet hagy nekünk, azt örökre megőrizzük: pont úgy, mint egy műalkotást".

A digitális graffiti módszer nem idegen Firenzében: már 2016 márciusában üzembe állították Giotto harangtornyánál. És láss csodát: az első három napban háromezer látogató kereste fel a 14. századi műremeket, összesen háromszáznégy virtuális graffitit hagytak, és a falakon egyetlen új firka sem díszelgett. Az év végére már tizennyolcezerre rúgott az új üzenetek száma, a falba vésett graffitiké pedig jelentősen csökkent.

Már csak az a kérdés, hogy egész Olaszországban elterjed-e a módszer, tekintve, hogy például a Colosseumnál és a Trevi-kútnál is hasonló gondokkal küzdenek a hatóságok.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek