Az a szép, az a szép... furcsa szépségversenyek a nagyvilágból

Az a szép, az a szép, akinek a... legkerekebb az ülepe, a Barbie-babája vagy éppen a gerincoszlopa szép. És az állati mezőnyről se feledkezzünk meg!

Cikkünk ötletadója a Schau der Besten nevű szépségverseny Németországban, amit a napokban rendeztek meg immár 44. alkalommal. Az alsó-szászországi Verdenben nem szőkék, barnák, feketék vonultak fel, hanem fekete-fehér tarkák: bizony, fejősteheneknek tartanak itt minden évben szépségversenyt.

Idén 170 induló közül tűnt ki szépségével Madame, a hatéves holsteini tarka. A zsűri pontozta a tehenek kiállását, kondícióját, teljes testfelépítését, különös tekintettel hátsó lábaikra és természetesen a tőgyeikre. A felvonulás előtt az istállóban javában zajlott a tehénszépítés: a ragyogó tisztára csutakolt állatok szőrét fényesítő hajlakkal fújják le, a tőgyeket babaolajjal kenik be, hogy felvonuláskor a legjobb benyomást keltsék.

A tavalyi és tavalyelőtti első helyezett Lady Gagát letaszította a trónról Madame
Galéria: Az a szép, az a szép... furcsa szépségversenyek a nagyvilágból
(Fotó: Masterrind.com)

Van abban némi komikum, ahogyan a tehenek szelíden felsorakoznak, az elegáns, feketeöltönyös zsűritagok pedig a tehenek faránál guggolva méregetik a tőgyeket. A zsűri elnöke milyen más nemzetiségű is lehetne, mint svájci: Roger Frossard "abszolút szupertehénnek" nevezte Madame-ot, aki tehénmércével fantasztikus adottságokkal rendelkezik, a tőgyei állását külön megdicsérték.

Legszebb kecske e vidéken

De nem csak a nagy bociszemek pillognak szépen a zsűritagokra: kecskeszépségversenyeket is rendeznek a világ több pontján. „Ha kislányok indulhatnak szépségversenyeken, a kecskéknek miért ne lehetne ehhez joguk?" – tette fel a nagy kérdést a két évvel ezelőtti litván kecsketalálkozó egyik nézője. A Ramygala nevű faluban rendezett megmérettetésen csupán hét kecske vett részt, de őket aztán becsülettel feldíszítették: a hátukra virágfüzéreket, a nyakukba pirosbojtos zsinórt tettek, de a legcukibb, hogy a lábukra kis fehér csipkéből varrott dísz (csipkés combfix?) és további piros masnik kerültek. A képek tanúsága szerint az állatok türelmesen tűrték, hogy ilyen pazarul felcicomázzák őket.

Kecskebáj: na ki a legcsinosabb?
Galéria: Az a szép, az a szép... furcsa szépségversenyek a nagyvilágból
(Fotó: Twitter)

Pakisztán három és fél milliós lakosságú városában, Faiszalábádban nagy hagyománya van a kecskeszépségversenyeknek. Olyannyira, hogy itt több kategóriában megválasztják a legszebbeket: a nőstényeknek és kecskebakoknak külön díj jár, jutalmazzák a legbájosabb gidát és a legszebb kecskepárt is.

Szépek a csigolyáid, baby!

De hagyjuk is az állat-szépségversenyeket, hiszen annyi furcsaság akad még kerek a földön. Egy retró kedvencünkre az '50-es évekbeli Amerikában leltünk. Az áhított cím neve Miss Correct Posture, és igen, a szép testtartás, közelebbről pedig a gerincoszlop került a bírák vizsgáló tekintete elé. Az ideális testtartás minden irányból egyenes, egy magát szépen tartó hölgy se jobbra, se balra, se előre nem dől, a vázizomzatát pedig nem hagyja elernyedni. A zsűri kiropraktőrökből állt, akik nem restelltek röngtenfelvételt is készíteni a versenyzők gerincoszlopáról. A 18 esztendős Lois Conway büszkén húzhatta ki magát, 1956-ban ő lett a különös verseny győztese. Pardon, neki már nem is kellett kihúznia magát!

A kiropraktőrök királynője
Galéria: Az a szép, az a szép... furcsa szépségversenyek a nagyvilágból
(Fotó: Npr.org)

A furcsa ötletnek nagyon is prózai a magyarázata: ez egy bújtott PR akció volt, mégpedig a kiropraktőrök egyesületének frappáns ötlete volt a verseny. Akkoriban még nem ismerték el a hivatalos orvoslásban a kiropraktika tudományát, ami ma már Amerikában ötéves egyetemi képzésen is tanulható. Így akarták a sokak által – egyébként tévesen – csak csontkovácsnak nevezett gerincgyógyászok felhívni a figyelmet az általuk gyakorolt természetes gyógymód hasznosságára és az egészséges életmód fontosságára.

Végre egy szépségverseny, amelyen az egészség a nyerő!
Galéria: Az a szép, az a szép... furcsa szépségversenyek a nagyvilágból
(Fotó: Npr.org)

Az évtizedeken át megrendezett szépségversenyen próbáltak férfi kategóriát is indítani, de ez befuccsolt. Úgy tűnik, akkoriban a férfiak nem szívesen pózoltak ehhez, a kiropraktőrök véleménye szerint viszont arról volt szó, hogy a görnyedt testtartás volt jellemző a férfipopulációra, amiből aztán a hát-, gerinc- és mindenféle idegi bántalmak kialakulnak. 1969-ben rendezték meg utoljára a versenyt, és ha azt nézzük, sikeresnek bizonyult ez a jó ideig folytatott PR tevékenység, hiszen a kiropraktőrök munkáját mára elismerik, a hivatalos gyógykezelésben dolgoznak Amerikában.

Brazil módi: Miss Bumbum

Brazília, São Paulo. Mi más is lehetne errefelé szebb, mint a híresen kerek női hátsók? A Miss Bumbum híre minden évben bejárja a sajtót, mi pedig a magazinok legtöbbjével szembemenve nem közlünk képet nagytotálban mondjuk a tavalyi győztes, Erika Canela győztes testrészéről.

Mennyivel felszabadultabbak, mint a hagyományos szépségversenyek indulói
Galéria: Az a szép, az a szép... furcsa szépségversenyek a nagyvilágból
(Fotó: Marcelo BrammerStudio Brammer / Missbumbumbrasil.com.br)

Brazíliában nem a fokhagymafenekek örvendenek nagy népszerűségnek, a brazil nők híresek kerek és nem is kicsi hátsójukról. A szépségversenyen a következőket pontozza fel a zsűri: a popsi legyen izmos és kerek, szépen különüljön el a combtól és deréktól, a derék legyen nádszálkarcsú, a combok pedig jó izmosak. Az európai közízléssel ellentétben Brazíliában nem csinálnak nagy ügyet abból, ha egy nőnek narancsbőre vagy éppen vaskos combja van, a "nagyfenekű" jelző pedig errefelé minden, csak nem sértés.

Nincs többé Bim-bim
A Miss Bumbum a leghíresebb, de nem az egyetlen fenékszépségverseny a világon. Az afrikai Burkina Fasóban is rendeztek fenék tematikájú versenyt, igaz, csak a tavalyig. Azzal indokolták a megszüntetését, hogy a Miss Bim-Bim szexista és nem tesz jót az ország imázsának. A döntés ellen érvelők szerint viszont éppen a természetes testkép elfogadásáról szólt a verseny.

Komoly dolgok ezek: Barbie-szépségverseny

Térjünk vissza Dél-Amerikába, habár az ideális testkép egy egészen más példájáról lesz szó. A Miss Barbie Venezuela egy igen rendhagyó szépségverseny, ezen a megmérettetésen nem emberek, még csak nem is állatok a díjazottak, hanem műanyagjátékok. Bizony, Barbie-babák vannak a porondon.

Még hogy a plasztikai műtéten átesett lányok a műanyagszépségek!
Galéria: Az a szép, az a szép... furcsa szépségversenyek a nagyvilágból
(Fotó: Miss Barbie Universe Facebook)

Egyesek nem akarnak kinőni a barbie-zásból, sőt professzionális szintre emelik. A Miss Barbie Venezuela versenyt kiterjesztették az egész világra, egymással versengenek a nemzetek Barbie-jai.

A Fülöp-szigetek képviseletében – nekik megbocsátható az üres tekintet
Galéria: Az a szép, az a szép... furcsa szépségversenyek a nagyvilágból
(Fotó: Miss Barbie Universe Facebook)

A babák tulajdonosai egyedi ruhákat terveznek és varrnak az indulóknak, a versenyoutfit persze különleges alkalmi sminkkel és frizurával teljes. A babák az élőszereplős versenyek mintájára "felvonulnak" bikiniben, kis- és nagyestélyiben, valamint a nemzeti jellegzetességeket bemutató ruhákban is.

Hihetetlen kategóriánk győztese: Miss Atombomba

Igen, Miss Atomic Bomb. Hogy a 2. világháború után hogyan kerülhetett sor erre a versenyre, ma már felfoghatatlan. Az '50-es évek Amerikájában járunk, amikor az atombombagyártást komoly állami propaganda támogatta, igyekeztek elfogadtatni a közvéleménnyel az atomfegyverkezést.

Nehéz bármit is hozzáfűzni: atomfelhőbe "burkolózott" szőkeség
Galéria: Az a szép, az a szép... furcsa szépségversenyek a nagyvilágból
(Fotó: Don English/ Las Vegas News Bureau/Las Vegas Sun)

1951 után – több, mint 11 évig – hivatalosan is atombombakísérleteket folytattak a nevadai sivatagban (ajánljuk az Index cikkét a témában), csupán 100 kilométerre Las Vegastól. Az itt rendezett szépségverseny bizarr koncepciója szerint a kor szexi szépségei pózoltak vattából készített nukleáris atomfelhőkkel, a szépségkirálynő diadémjét is vattaatomfelhő díszítette. Ez nem éppen a konzervatívabb szépségversenyek közül való volt, a pin-up girlök nem voltak túlöltözve a fotókon. A hazáért mindent, ugye.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek