Viva Espana! Legyen 2017-ben is úti cél Spanyolország

Hedonizmus és zarándoklat. Művészet és szentség. 3 millió fős parádé vagy többhetes nyelvtanfolyam egy gyönyörű városban. Spanyolországban idén sem fogunk unatkozni!

Ezt nevezik programkavalkádnak: a barokk egyházi festészet egyik legnagyobbjától, Murillótól a "világ ötödik legszentebb városáig", az andalúziai gasztro-zarándoklattól Madridig, a pride fővárosig.

Ajánlottuk már az idei évre úti célként Olaszországot, Németországot és Franciaországot – hiányos lenne a kép Spanyolország nélkül. Íme, néhány remek apropó, hogy idén az Ibériai-félsziget felé vegyük az irányt.

 

Barokk jubileum Sevillában: Murillo 400

 

Egy egész cikket szentelhetnénk csak Sevillának, meseszép város Dél-Spanyolországban – nem csoda, hogy az idén pont 400 esztendeje született Bartolomé Esteban Murillót is megihlette. A 17. századi barokk piktor az andalúz főváros egyik legnagyobb szülötte, ennek megfelelően nem csak ez az év fog Sevillában Murillo körül forogni. A festő emlékére szervezett kulturális események egészen 2019 elejéig tartanak majd.

Az idei év végére, 2017 decemberére időzítik az egyik legnagyobb durranást, ekkor nyílik a Velázquez és Murillo kiállítás a Hospital de los Venerablesben. Ez nem egy kórház, mint azt a neve alapján hihetnénk, hanem egy Velázquez emlékének szentelt kulturális helyszín.

A sevillai Maria Luisa Parkban
Galéria: Viva España! Legyen 2017-ben is úticél Spanyolország
(Fotó: Northfoto)

 

A két festőóriás mester és tanítványa viszonyban álltak: Velázquez már befutott udvari festő volt Madridban, amikor Murillo még a szárnyait bontogatta, egyéni stílusát és témáit keresve. A mester Murillo pártfogója lett, egyengette az útját, megnyitotta számára a kapukat a főúri palotákba, ahol az ifjú testközelből is megismerkedhetett a kortárs remekekkel, a festészeti technikákkal. Murillo később úgyszólván maga lett a megtestesült spanyol barokk festészet, két főtémája a Szűzanya és a Kisjézus, valamint a szeplőtelen fogantatás lettek.

Murillo: A pásztorok imádata
Galéria: Viva España! Legyen 2017-ben is úticél Spanyolország
(Fotó: WikiGallery.org)

 

Legfontosabb munkái között találjuk a sevillai katedrális és az Iglesia del Convento de Capuchinos főoltárának festményeit – ez utóbbi a Murillo-emlékév(ek) egyik legfőbb megcsodálnivalója lesz, miután az egész sorozatot rekonstruálták.

Travelo tipp: Tevékenyen is részt vehetünk Sevilla nagy ünnepén – a programsorozat egyik legérdekesebbje a "főzés Murillo Sevillájában", megidézve a korabeli konyhát. Sevilla belvárosának utcáin az 1600-as évek hangulata fog megelevenedni, utcaszínházak előadásain pillanthatunk be a négyszáz évvel ezelőtti Spanyolország napjaiba. Barokk pompa, bársony, damaszt, brokát anyagok, kackiás kis bajuszok, magasan tornyozott, hullámos parókák és csipkék – még férfiakon is!

Mikor? A nagy sevillai festő emlékére rendezett programok, kiállítások 2017-től egészen 2019-ig tartanak.

Tipp spanyolul tanulóknak: Salamanca

Salamanca városát az autonóm közösségként működő Kasztília és Leónban, az ország nyugati részén találjuk. És hogy miért keressük? A városban virágzik a nyelvoktatás: nyelviskolák tucatjait találjuk ebben az egyetemvárosban. A külföldi nyelvtanulók szeretik-dicsérik az oktatást Salamancában, mert itt a "tiszta hangzású" spanyolt tanulhatják, nem valamelyik nehezen érthető és csak az adott régióban használatos nyelvjárást. Salamanca vidám diákváros, kellemes hely, szórakozási lehetőségek sokaságával. Számos külföldi érkezik ide nyelvet tanulni, emiatt a madridi reptérről közvetlen buszjáratok indulnak a városba. Nyelvtanfolyamok itt.

 

Zarándokok országa: Caravaca de la Cruz is célpont lehet

 

Ha Spanyolország és zarándoklat, egész biztosan az El Camino az első asszociáció. Itt van hát az ideje más útvonalakat és kegyhelyeket is felfedezni: idén Caravaca de la Cruz kerül reflektorfénybe. Pontosabban minden hetedik évben rajta a világ szeme, a Szentszék 1998-as döntése nyomán ugyanis hétévente ünnepel a katolikus zarándokhely.

A dallamos nevű Caravaca de la Cruz hivatalos egyházi státusza szerint az ötödik legszentebb város a Földön Santiago de Compostela, Santo Toribio de Liébana, Róma és Jeruzsálem után.

Mint egy mesekönyvben: Caravaca de la Cruz tavasszal
Galéria: Viva España! Legyen 2017-ben is úticél Spanyolország
(Fotó: Murciaturistica.es)

 Murcia tartomány északnyugati részén járunk, a városban található szent kereszt évszázadok óta nagy becsben tartott, középkori vallási relikvia, és talán nem számít szentségtörésnek, ha hozzátesszük, hogy a lenyűgöző fekvésű városba vallási hovatartozástól függetlenül érdemes ellátogatni.

Travelo tipp: A magyar nyelven is gazdagon dokumentált El Caminóról persze könnyebben jutunk olvasnivalóhoz, mint Caravaca de la Cruzról. Ebben a cikkünkben egy huszonéves fiú és egy negyvenes családapa mesél zarándokélményeiről – élvezetes olvasmány. Érdekes, hogy már hét évvel ezelőtt azt írtuk, hogy nehéz újat mondani a népszerű zarándoklatról. Hát még azóta.

Mikor? Caravaca de la Cruz egész évben ünnepel, kiemelkedően szép időszak itt a május, amikor virágba borul a környék, és zajlik a májusi fieszta.

Fussunk Barcelonában!

Barcelonáig azért ne fussunk el, de ott már felölthetjük a nyúlcipőt. Február 12-én egy félmaratonnal izzítanak a katalán futók, március 12-én pedig teljes távú maratoni futóversenyt rendeznek Barcelonában. Indulás és érkezés a város szeretett pontjára, a Montjuïc dombra.

 

 Madrid: World Pride City

 

A helyiek jól tudják, hogy a spanyol főváros LMBT – leszbikusok, melegek, biszexuálisok, transzneműek – közösségének otthona a Chueca városrész. Tíz napig tart a pride rendezvénysorozat Madridban, amelynek csúcspontja a Pride Parade. Ekkor Madrid utcáit elöntik az LMBT közösség tagjai és a szimpatizánsok hatalmas tábora. Felfoghatatlan tömeg, mintegy hárommillió ember vesz részt ezen az önfeledt ünnepen, demonstrálva a világ sokszínűségét, és a minden emberi lénynek kijáró egyenlő jogokat. Érzékeltetve a hárommillió fős menet nagyságát: Madrid teljes lakossága nagyjából hárommillió fő.

 

See you!Galéria: Viva España! Legyen 2017-ben is úticél Spanyolország(Fotó: Esmadrid.com)

 

 
A parádé persze csak a csúcs, gyakorlatilag a szórakozás és közösségi lét minden területén találhatunk LMBT programokat ez idő alatt a koncertektől az extravagáns művészeti eseményeken át a sportversenyekig. A város elkötelezetten ápolja a híres transzvesztita előadások, a drag show-k és a cabaret performance-ok hagyományát – ez is egy remek esti programlehetőség. Igazi mélymerülés az LMBT világban, állítólag felejthetetlen egy ilyen előadás.

Madrid jubileumi évfordulót is ünnepel ugyanezen a fronton: 1977-ben, éppen 40 éve rendezték itt az első büszkeség felvonulást és demonstrációt – ekkorra datálható e társadalmi mozgalom kezdete a spanyol fővárosban.

Érdekesség: Az LMBT szó betűi az elmúlt években tovább gyarapodtak. Az LGBTQIA, illetve a QUILTBAG betűszavakról, és ami mögötte van, itt olvashatnak.

Mikor? Június 23-tól július 2-ig tart az eseménysorozat. A Pride Parade július 1-je, szombatra esik.

Michelin-csillagos ég

 

Az ország gasztrofővárosa 2017-ben Huelva, a hivatalos kultúrprogram szerint legalábbis. Szerintünk pedig tulajdonképpen az egész ország a világ gasztroközpontja – ezen belül is Baszkföld a világ gasztrozarándokhelye. Elképesztően magas az országban kiosztott Michelin-csillagok száma, leírni is szédítő: 8 háromcsillagos étteremmel, 23 kétcsillagos és 157 egycsillagos étteremmel dicsekedhet Spanyolország. (Bájos összehasonlítás: mi 5 egycsillagossal büszkélkedhetünk.)

 

A kortárs spanyol konyha törekvése az egyszerűség és hitelesség
Galéria: Viva España! Legyen 2017-ben is úticél Spanyolország
(Fotó: Northfoto)

 

Visszatérve az idei gasztrofővárosnak kinevezett Huelvára, Andalúzia délnyugati partjainál járunk, a tenger gyümölcsei minden hajnalban frissen érkeznek az óceánból. A világhíres jabugói sonkáról bizonyított tény, hogy a hagyományos érlelési eljárásnak, ezáltal a zsírok átalakulásának köszönhetően ez a sonka kifejezetten egészséges, koleszterincsökkentő hatású. Szabadon tartott, makkot és friss füvet legelő ibériai disznó húsából készül.

A kiváló valenciai bor embriókorában
Galéria: Viva España! Legyen 2017-ben is úticél Spanyolország
(Fotó: Northfoto)

 Minden (gasztro)turista figyelmébe ajánlott még Huelva specialitása, a narancsbor. A vino naranca egy igazi különlegesség, narancshéjon erjesztett édes fehérbor. (Ha tovább olvasna róla, itt teheti meg.)

Érdekesség: Évente hozzávetőleg hetvenmillió (!) turista utazik Spanyolországba. A hivatalos becslések szerint az egytizedük, mintegy hétmillióan kifejezetten a spanyol gasztronómia miatt érkeznek. Jó étvágyat Spanyolországhoz!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek