Kevés magyar utazik télből nyárba, de ha mégis, akkor a gyereket otthon hagyja

Egy friss felmérés szerint a magyarok, a románok és a lengyelek közül egyértelműen utóbbiak a legnyitottabbak az új úti célokra, a románok többsége a gyerekeivel együtt indul útnak, míg a magyaroknak csak a fele viszi magával az egész családot, a lengyelek pedig szeretnek egyedül utazni.

A Wizz Tours téli utazási szokásokat vizsgáló felmérésének eredményei Magyarország, Románia és Lengyelország több mint 5000 válaszadójának véleményét tükrözik. A válaszadók több mint 80 százaléka tervez idén télen külföldre utazni, ám a három ország utazási szokásai jócskán különböznek. 

Ma például 20 fok van Vallettában
Galéria: Télből a napsütésbe fapadossal
Fotó: mimi / Travelo

A cég többek között arra volt kíváncsi, hogy akik idén télen útnak indulnak, mennyire nyitottak olyan úti célokra, ahol korábban még nem jártak. Az eredmények szerint az idén télen útnak induló magyarok 72 százaléka új úti célt választ majd, ez az arány a románoknál 71 százalék, míg a lengyeleknél közel 90 százalék – ők tehát a leginkább kalandvágyók. Ez valószínűleg azzal is összefügg, hogy a lengyelekre jellemző leginkább a magányos vagy páros utazás: a válaszadók csaknem 60 százaléka tervezi egyedül vagy párban téli külföldi útját.

További érdekesség, hogy a családos magyaroknak csak a fele utazik a gyerekekkel együtt télen. Ezzel szemben a román családok háromnegyede ilyenkor is gyerekkel utazik külföldre.

Gyerekkel, vagy gyerek nélkül induljak útnak?

Van, aki elképzelni sem tudja, hogy a gyerekei nélkül menjen nyaralni, míg más simán a nagymamára bízza őket, és elrepül két hétre Mexikóba. Kíváncsi, hogyan élik meg a közös nyaralást, vagy éppen a külön töltött időt a gyerekek, és mit gondol erről az egészről egy pszichológus? Olvasson tovább!

A legnagyobb különbség azonban, hogy míg télből a nyárba utazást a lengyelek és a románok háromnegyede tervez, a magyaroknak csak mintegy 40 százaléka él ezzel a lehetőséggel. „A magyar utazók körében még nem igazán terjedtek el a télből a nyárba, vagy winter sun néven ismert utak, pedig a környező országokban is egyre népszerűbbek. Nyugaton pedig már régóta megszokottak ezek az utazások" – mondja Csanálosi István, a felmérést végző Wizz Tours ügyvezető igazgatója.

Pedig kínálat az lenne

Máltán kvázi tavasz, Dubajban tökéletes strandidő, Eilatban sivatagi dzsiptúra, Gran Canarián meglepően egzotikus tájak, Cipruson lenyűgöző ókori emlékek várják a most útnak indulókat – és ezek mind elérhetők a két legnépszerűbb hazai fapados, a Ryanair és a Wizz Air kínálatában. Kedvet kapott? Korábbi cikkünket itt találja arról, hogy miért érdemes ezekre a helyekre elutazni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek