Máshol van a világ legmagasabb vízesése, mint eddig hittük

  Nem a venezuelai Angel-, hanem a Dél-afrikai Köztársaságban lévő Tugela-vízesés a világ legmagasabbja 983 méterrel - állítják cseh kutatók.

   

  A cseh geodéták mérései szerint a Tugela-vízesés négy méterrel magasabb a venezuelainál, amelyet jelenleg a világ legmagasabbjaként tartanak számon 979 méterrel. Az eddig mért 948 méterével a Tugela csak a második a világranglistán - írja az MTI.

  Fotó: Wikipedia / Andynct


  Egy cseh kutatócsoport novemberben mérte meg a dél-afrikai Sárkány-hegységben, Kwa Zulu-Natal tartományban lévő vízesés adatait. A csoportot vezető Martin Sil szerint a különbség abból fakad, hogy ők nem szimpla magasságmérővel, hanem aprólékos terepmunkával vették fel az adatokat. A csoport most megpróbálja rábírni a vízesések nemzetközi adatbázisát (World Waterfall Database), hogy méréseik alapján változtassa meg a sorrendet.

  A cseh kutatók ráadásul kétségbe vonják, hogy a venezuelai vízesés, a Canaima Nemzeti Parkban található Angel magasságát megfelelő módszerrel számították ki, szerintük lehetséges, hogy az valójában csak 837 méter magas. A CTK hírügynökség emlékeztet, hogy vitatott Csehország legmagasabb pontjának, a Snezka-hegynek a magassága is. Hivatalosan a hegycsúcs 1602 méteres, Vladimir Hlavsa geodéta szerint azonban a hegy legmagasabb pontja valójában 1603,3 méter, és az a határ lengyel oldalán található.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!