Megnyitják a turisták előtt Pompeji leghíresebb házát

Újra láthatják a látogatók szerdától az ókori római város, Pompeji egyik felújított épületét, az úgynevezett Geometrikus mozaikok házát.

A fehér és fekete kövekből kirakott padlómozaikjáról híres ház több mint hatvan termével és háromezer négyzetméterével a legnagyobb pompeji épületek egyike. Az Európai Unió egy projekt keretében 105 millió euróval támogatta a restaurálást, melynek célja, hogy még vonzóbbá tegyék a romvárost a turisták számára - olvasható az MTI hírei között.

Ókori utcarészlet PompejibenFotó: Paul Vlaar / Wikipedia

Karácsonyig további négy felújított domust adnak át. A Vezúv lábánál lévő látványosság rekordszámú látogatót könyvelhet el: 2016 kezdete óta több mint hárommillióan látogattak el az UNESCO világörökségek listáján is szereplő romvárosba. 2015-ben összesen 2,9 millió turistát fogadott Pompeji.

A dél-olaszországi régészeti terület hatalmas kulturális jelentőséggel bír. Pompejit és Herculaneumot a Vezúv kitörése pusztította el 79. augusztus 24-én. A katasztrófában több ezren haltak meg, a várost többméternyi vulkáni hamu temette be és konzerválta. Az ókori római várost az újkorban újra felfedezték, és a többnyire jó állapotban megőrződött település 44 hektárját feltárták.

Az újonnan restaurált Geometriai mozaikok házaFotó: Cesare Abbate / MTI / EPA
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek