Ez a világ legnagyobb mozaikpadlója

A Palesztin Idegenforgalmi Minisztérium munkatársai sok éven át homokréteggel védtek az eróziótól, és csak nemrégiben tártak a nagyközönség elé.

A 8. században épült Hisám-palota udvarát díszítő színes mozaik térkő a ciszjordániai Jerikóban összesen 827 négyzetméteres járófelületet díszít. Ezzel a világ legnagyobb fennmaradt mozaikjának számít - írja az MTI.

Az egyebek között vörös, kék és okker színű kövekből kirakott, mértani és virágmotívumokkal díszített kőpadló az Ommajjád-dinasztia egyik uralkodója, Hisám kalifa (724-743) palotájának a fürdőházát díszítette. Az iszlám palotát a 8. században földrengés pusztította el. A 827 négyzetméteres mozaikot, amelynek fő motívuma egy hatalmas életfa, az 1930-40-es években végzett ásatásokon tárták fel, majd egy idő után homokkal gondosan befedték, hogy megvédjék az időjárás viszontagságaitól.

Fotó: Alaa Badarneh / MTI / EPA


Hat éve, Jerikó város alapításának 10 000. évfordulójára egyszer már elbontották a védőburkolat egy részét egyetlen napra, de a fürdőház padlója akkor sem volt látható, csupán a mellette lévő fogadóteremé. Utóbbin két gazella látható, amelyek egy almafa leveleit csemegézik gondtalanul, miközben a háttérben ólálkodó oroszlán harmadik társukra veti magát.

Fotó: Alaa Badarneh / MTI / EPA


Rula Maaja palesztin idegenforgalmi miniszter közölte, hogy a 21 színű, 38 életképet ábrázoló mozaikpadlót a palota többi maradványával együtt 2018-ig teljesen felújítják. Jövőre védőépületet húznak fölé, addig újra lefedik. A felújítás befejezése után ismét teljes pompájában megnyitják a látogatók előtt a két kosárlabdapályányi padlómozaikot. A 11 millió eurós programot Japán finanszírozza egy tavaly kötött megállapodás értelmében.

A mozaik októberi ideiglenes megnyitásán Jihad Jaszin, a palesztin idegenforgalmi és régészeti minisztérium restaurálási osztályának vezetője elmondta, hogy az 1967-es izraeli megszállás után semmiféle ásatást vagy restaurálást nem engedélyeztek, sőt az izraeliek fedetlenül hagyták a mozaikot, ami - mint mondta - súlyos károkat okozott a műkincsben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek