Ráccsal zárnák el éjszakára a Spanyol lépcsőt a vandáloktól

  Éjszakánként ráccsal zárná el a vandálok elől a Spanyol lépcsőt a Róma egyik legismertebb látványosságának kilenc hónapos felújítását finanszírozó Paolo Bulgari üzletember. A helyreállítás végét szeptember 21-én ünneplik.

  A 135 fokos fehér márványlépcső régi fényében ragyog a Bulgari ékszerháznak köszönhetően. A vállalkozó szerint ráccsal kell megvédeni éjszakánként a római látványosságot a vandáloktól, akik bepiszkítják és megrongálják a lépcsőt, írja az MTI.

  "A Spanyol lépcső értékes műemlék, amit sokkal jobban kellene védeni. Nem szabad átengedni barbároknak, akik a lépcsőn esznek, isznak, dohányoznak és bepiszkítják azt. Örömmel költöttünk pénzt a felújításra, de ha nem teszünk intézkedéseket, a lépcső hamarosan olyan koszos lesz, mint felújítása előtt" - fogalmazott Paolo Bulgari, a luxuscég feje a La Repubblica című lapnak nyilatkozva.

  Fotó: John Greim - Getty Images

   Bulgari javaslatát a Via Condotti bevásárló utca luxusüzleteinek tulajdonosai is támogatják. Claudio Parisi Presicce, a római műemlékvédelmi hatóság vezetője szerint azonban "nem lehet rácsokkal védeni Róma műemlékeit, a lépcsőnek éjjel-nappal nyitottnak kell lennie".

  Szeptember 21-én a római Santa Cecília Zenekar koncertjével ünneplik meg a lépcső restaurálását. Antonio Pappano karmester vezetésével többek között Gioacchino Rossini A sevillai borbély című művében elhangzó áriákat és Mozart-darabokat adnak elő.

  Az 1723 és 1726 között Francesco De Sanctis római építész által emelt lépcső olaszul a Trinitá dei Monti nevet viseli, de a külföldiek csak Spanyol lépcsőként emlegetik, mert a Spanyolország térről (Piazza di Spagna) indul, ahol valaha a vatikáni spanyol nagykövetség állt.

  A monumentális lépcsősort, amely Róma egyik legelegánsabb közterét, a Piazza di Spagnát köti össze a magaslat tetején álló Trinitá dei Monti templommal, legutóbb 20 éve újították fel. A renoválás alkalmával alaposan megtisztították a 135 fokból álló lépcsőt, kitépték a résekből kinőtt gazt, kijavították a márvány hibáit, új világítást és kamerás megfigyelőrendszert szereltek fel.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!