Hatalmas kőunikornisokat akartak ellopni Erdélyben

Hatalmas kőunikornisokat akartak ellopni Erdélyben

Szerdára virradó éjszaka ismeretlenek megpróbálták ellopni a Kolozs megyei Szentbenedeken (Manastirea) a romos Kornis-kastély kapuját őrző unikornisszobrokat – írja az MTI a Transindex.ro hírportálra hivatkozva.

http://itthon.transindex.ro/?hir=43731Forrás: Travelo

 A portál beszámolója szerint a művelet a kőszobrok másfél tonnás súlya miatt nem sikerült, de az egyik szobor leesett magas talapzatáról. A Kornis-kastély Budapesten élő tulajdonosa, Géher Ferenc az esetről értesülve a kőszobrokat elszállíttatta a kastély bejáratától. Az unikornisok "biztonságos helyen várják, hogy a kastély sorsának jobbra fordulása után visszakerüljenek a helyükre" – idézte a portál a tulajdonos levelét.

A szentbenedeki Kornis-kastély főépülete 1573 és 1593 között épült, a 17-18. században azonban többször is bővítették és átalakították. A kastélyt 1948-ban államosították, 1950-51-ben az épület felét silóvá, másik felét iskolává alakították. Az egykori tulajdonos leszármazottai peres úton visszaszerezték, de az épület felújítására nem sikerült pénzt szerezniük.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek