Szex Bécsben: korhatáros kiállítás nyílik

A bordélyok, a garniszállók és a házasságszerzők világába kalauzolja a látogatókat a Wien Museum SZEX BÉCSBEN. VÁGY. KONTROLL. ENGEDETLENSÉG című, szeptember 15-én kezdődő kiállítása. Csak 18 éven felüliek tekinthetik meg.

 

Az urbanizáció hatása a szexualitás különböző formáira és azok megítélésére remekül megfigyelhető az osztrák főváros példáján keresztül. Abban a városban, ahol több korszakalkotó tudós mellett Siegmund Freud is kidolgozta szexualitásról alkotott, úttörő nézeteit. A Wien Museum legújabb kiállításának nem titkolt célja, hogy 550 látványos tárgy és műalkotás segítségével a szexuális avantgárd egyik központjaként mutassa be Bécset.

Fotó: Wien Museum


A „Szex Bécsben. Vágy. Kontroll. Engedetlenség" című kiállítás első szakasza az ismerkedés történetét és változatos formáit tárja fel. Mivel a másik nem tagjának közvetlen megszólítása évszázadokig tabunak számított, eleinte szükség volt egy harmadik félre, egy közvetítőre. A családtagok, a házasságszerzők, később a feladott hirdetések, a 60-as években a bécsi szórakozóhelyek asztali telefonjai, manapság pedig már az erre kifejlesztett applikációk segítik a partnerek egymásra találását.

A második szakasz a szexualitás különböző formáinak egyházi, állami és tudományos megítélését mutatja be. A prostitúció történetének külön fejezetet szentel a kiállítás: a téma egyik legérdekesebb feldolgozása a bécsi „szexhelyeket" bemutató tárlat. A szeparék, éjszakai klubok, garniszállók, bordélyok világából az olyan félnyilvános vagy nyilvános helyeken át, mint a parkok, fürdők vagy szaunák, egészen a speciális csoportok titkos találkozóhelyeiig vezet. Míg száz évvel ezelőtt a képeslapokon a Prátert, a belvárosi Grabent, a városháza parkját vagy a ma már elegáns Kärntnerstrassét ajánlották az erotikus kalandra vágyóknak, addig mostanra a prostituáltak a hatósági szabályozásnak köszönhetően kiszorultak a peremkerületekbe.

A kiállítás kapcsán egy 450 oldalas kiadványban összesen 50 cikket és tudományos értekezést böngészhetnek végig a téma iránt érdeklődők. Aki könnyedebb formában szeretne további szaftos részletekkel gazdagodni, részt vehet a kísérő filmvetítéseken vagy a „Josefine Mutzenbacher – A vágy útjain a régi Bécsben" című tematikus sétán, amely Felix Salten erotikus hősnőjének, egy 18. századi kurtizánnak az emlékein keresztül mutatja be a korabeli prostituáltak tragikomikus mindennapjait.

A kiállítás 2016. szeptember 15-től látogatható 2017. január 22-ig. Csak 18 éven felülieknek!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek