900-an dobtak össze a párizsi operaház lámpaoszlopainak felújítására

  Több évig tartó adománygyűjtés és az azt követő restaurálási munkák révén megújult a párizsi operaház híres "fényöve".

  A Garnier Opera épületét kívülről megvilágító, fényövnek nevezett lámpaoszlopok és az azokon elhelyezett szobrok felújítását mintegy kilencszáz magánadományozó összesen csaknem 1,8 millió euróval támogatta - közölte az intézmény. Tájékoztatásuk szerint az összefogás eredményeként a fényöv mintegy hatvan olyan eleme újulhatott meg, amelyet 1875 óta, az épület elkészülte óta nem restauráltak, számolt be az MTI.

   

  Fotó: JTB Photo - UIG via Getty Images

  Az intézmény 2013-ban fordult a nyilvánossághoz, hogy segítséget kérjen a felújításhoz. A munkálatok első szakasza 2014-ben ért véget, a második kedden.

  Különösen a céges adományozók vették ki a részüket a 22 lámpaoszlop, a két kandeláber, a 22 kariatida és a 14 oszlop felújításának támogatásából. A lámpaoszlopok helyreállítása például darabonként 15 ezer euróba került, a szobrokkal díszített oszlopok restaurálása viszont 150 ezer euróra rúgott.

  Az egy-egy elem helyreállításának teljes összegét vállaló adományozók nevét emléktábla örökíti meg. Az egyik kariatidát például egy olyan pár "fogadta örökbe", amely lánya születése alkalmából állta az adott oszlop felújítását.

  A Párizsi Opera először indított adományozói kampányt, de más francia állami intézmények már kértek anyagi támogatást a nagyközönségtől egy-egy projekthez. A párizsi Növénykert 2009-ben például a padjaihoz, a versailles-i kastély pedig egy 1999-es vihar után 10 ezer fa újratelepítéséhez indított adományozói kampányt. A Nemzeti Könyvtár vagy a Louvre múzeuma nagyobb értékű könyvek vagy műtárgyak megvételét rendszeresen adományokból fedezi.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!