Három kihagyhatatlan hely a Peloponnészoszi-félszigeten idén nyárra

  Egy magyar mérnöki csoda, egy öböl, amiről már Homérosz is írt, világörökségnek választott ókori romok, egy hangulatos kisváros, melynek velencei öröksége minden utcán visszaköszön - összeszedtük miért érdemes a Kelet-Peloponnészoszra indulni nyáron.

  Korinthoszi-csatorna – A magyar mérnöki csoda

   

  Aki Athén felől érkezik, mindenképp áthalad itt. A csatorna után rögtön talál egy nagy parkolót. Tegye itt le az autóját és sétáljon vissza a hídon az emlékműhöz! Meg fog lepődni, hogy magyar felirattal is ellátták a csatorna építésének emlékére emelt kőtömböt.

  Magyar tervezők munkája
  A Korinthoszi-csatorna 6343 méter hosszú mesterséges víziút Görögországban, az Égei-tenger és a Jón-tenger között. A Wikipedia szókcikke alapján a mai csatornát 1881 és 1893 között építtette a görög állam Türr István és a Panama-csatorna építéséből is részt vállaló Gerster Béla tervei alapján.

  Bár a legtöbb tengerjáró hajó mérete nem teszi lehetővé, hogy a csatornát használja, turistahajókat és kisebb, part menti szállításra használt hajókat könnyen láthatunk áthaladni a szoroson, ha türelmesen várunk a híd környékén. A bátrabbak akár egy bungee jumping ugrásra is benevezhetnek közben.

   

  Tolo – Az öböl, amiről már Homérosz is írt

   

  A tolói öböl ideális helyszín egy olyan görög nyaraláshoz, ahol számít a tengerpart minősége és cél az ókor minél alaposabb felfedezése is. Tolo tengerpartja finomhomokos, és az elején olyan lassan mélyül, hogy kristálytiszta vizében lehet látni a kagylókat, tengeri sünöket a tengerfenéken.

  Summer is coming! #Greece #sea #beach #sunshine #bay #Tolo #instatravel #travelgram

  Marta Lehoczki (@lehoczkim) által megosztott bejegyzés,

  Nyáron viszont nagyon zsúfolt tud lenni a Tolo Beach, de a város tíz kilométeres körzetben is számos strandot talál az, aki autóval nekiindul felfedezni a környéket.

  Tolo kitűnő kiindulópont az UNESCO világörökség részét is képező ókori romokhoz, Epidauroszhoz és Mükénéhez, de maga az öböl sem panaszkodhat a múltjára: a korabeli Aszini városkája már Homérosz Iliászában is szerepel. Innen indult az egyik flotta Trója ostromára.

  Az antik vilag legjobb akusztikaja #epidavros #epidaurus #peloponesos #greece #gorogorszag #theatre #instatravel #travelgram

  Travelo.hu (@travelo.hu) által megosztott bejegyzés,

  Ma halászok és turisták hajóznak csak ki a városka kikötőjéből. Pár órás kirándulást a szomszédos szigetekre épp úgy találunk a helyi utazási irodák kínálatában, mint több napos kiruccanást távolabbi célpontokra.

  Kihajoztunk #hajo #boat #sea #port #tenger #kikoto #tolo #greece #gorogorszag #instatravel #travelgram #utaznijo

  Travelo.hu (@travelo.hu) által megosztott bejegyzés,

  Az öbölben fekvő nagyobb sziget Romvi, amit a helyiek csak melltartónak hívnak az alakja miatt. A másik sziget, Koronisz egész apró, de nagyon hangulatos. Főleg esküvői szertartásokhoz népszerű. A rajta álló, éjszaka kivilágított kápolna az egész öbölből látszik. Aki a part mentén álló tavernákban vacsorázik, számíthat a romantikus látványra.

  Hol együnk? Hol szálljunk meg?

  Tolo lakossága télen ezerötszáz fő, nyáron ez a szám az ötezret is eléri. Ebből gyorsan kiszámolható, hogy szálláshelyekből nincs hiány. Számos utazási iroda kínál apartmanokat a városban. Ha pedig szállodába vágyna, a város egyik legjobb ár-értékű helye a John & George Hotel.

  A Travelo kedvenc tavernája lett az ott töltött napok alatt a Maria's Restaurant, ahol csodás halételeket ettünk. A főutcán található az éttermük, az utca mindkét oldalán üzemeltetnek teraszt. Hosszú, beszélgetős estéhez ajánljuk a Leimoniát a főutca mentén, romantikus vacsorához pedig a Taverna Stekit, ahol nyáron közvetlenül a tengerparton is vannak asztalok és mesés a panoráma is.

  Tolo kikötőjéből Ídra és Szpécesz szigetére is áthajózhatunk. Ídra különlegessége, hogy nincsenek a szigeten autók, így a leggyakoribb közlekedési eszköz még mindig a szamár.

   

  Návplio – A romantikus utcák városa

   

  Návplio stratégiailag fontos elhelyezkedése miatt történelmi átjáróház volt. A 14. században a Velencei Köztársaság fennhatósága alá került, másfél évszázaddal később a törökök hódították meg, majd újabb másfél évszázad múlva a velenceiek szerezték vissza, majd újra a törököké lett a város. Később a görög szabadságharcban is fontos szerep jutott neki. A felszabadult Görögország első fővárosa is Návplio volt, csak öt évvel később, 1834-ben vette át Athén ezt a szerepet.

  Atipikus #gorog utcakep #napflio #greece #gorogorszag #street #utca #instatravel #travelgram #utaznijo

  Travelo.hu (@travelo.hu) által megosztott bejegyzés,

  Ma nagy terek, szűk, hangulatos utcácskák, velencei erkélyek, neoklasszicista paloták és nyüzsgő kávézók teszik vonzó célponttá a Návpliót. Egyik legszebb épülete a Velencei Köztársaság fennhatósága alatt épült palota, melyben most az archeológiai múzeum kiállítása található. Közepes méretű gyűjteményük van a környék ásatásaiból. A leglátványosabb darabjuk egy i.e. 13. századból származó, mükénei páncél.

  A város fölött magasodó Palamidi erődöt az onnan nyíló panoráma miatt azoknak is ajánljuk, akik egyébként nem nagy rajongói a váraknak.

  Címlapkép: Thomas Wydra /Wikipedia

   

  Újabb cikkünk ebben a témában:

   

  10 felejthetetlen nyári élmény a görög partokon
  Szikrázó napsütés, gyönyörű tengerpart, több ezer éves látnivalók, mennyei falatok és a világhírű vendégszeretet csábítja turisták milliót évente Görögországba. De vajon mi az, ami az egyszeri látogatót visszatérő vendéggé teszi? Mutatjuk a példákat.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!