Levendulaszürettől szardínián át a borcsatáig: ide utazzon júniusban

Júniusban induljunk bármerre, nyárindító hangulat vár majd ránk. Etyek, Miskolc, Tihany, Orfű, Sopron, Lisszabon, Haro - csak győzzünk választani!

Megint eltelt egy hónap, újra jelentkezünk az ilyenkor időszerű célpont-tippjeinkkel. A nyár első hónapjára nem nehéz programot ajánlani, annál nehezebb viszont a hatalmas kínálatból választani.

Belföldön: Etyektől Miskolcon át Sopronig

Aki még nem a nyaraláson, csupán egy kellemes hétvégi programon töri a fejét, látogasson el az Etyeki Piknikre június 4-én vagy 5-én. A hangulatos pincesoron és a szőlőben helyben készült finomságokat, sajtokat, na meg persze bort és pezsgőt kóstolhatunk. Érdemes plédet is vinni magunkkal, hogy valamelyik domboldalban kényelmesen le tudjunk telepedni beszélgetni, társasjátékozni, koncertet hallgatni.

Etyeki Piknik
Galéria: Júniusi úti tippek
Fotó: Etyeki Piknik / Facebook

Következzenek a nyaralótippek. Bár a többségnek Miskolcról valószínűleg nem a tökéletes nyaralóhelyszín jut eszébe, mégis érdemes fontolóra venni. Rengeteg látnivaló akad ugyanis a megyeszékhelyen és környékén: Lillafüred Palotaszállóval, kisvasúttal, pisztrángteleppel csábít, Diósgyőrben gyönyörűen megújult és további látnivalókkal bővült a vár, Miskolctapolcán pedig igazán különleges kulisszák között strandolhatunk. A komolyzene rajongóinak érdemes június 10. és 19. közöttre időzíteni a nyaralást, ekkor tartják ugyanis a Bartók Plusz Operafesztivált. A programról és a belépőkről itt tudnak tájékozódni.

Kilátás a lillafüredi Palotaszállóból
Galéria: Júniusi úti tippek
Fotó: mimi / Travelo

Június 20. és július 1. között lilába borul Tihany: ekkor tartják az idei Levendula Fesztivált. A Balaton partján nyaralva érdemes ellátogatni ide. Kézműves foglalkozásokkal, ismeretterjesztő előadásokkal, ingyenes levendulateával, koncertekkel, szervezett túrákkal várják az érdeklődőket. Június 20. és 26. között a tihanyi bekötőút melletti levendula-ültetvényen reggel tíz és este nyolc között szüretelni is lehet. Aratótáskát helyben kell hozzá vásárolni.

Tihanyi levendulás
Galéria: Júniusi úti tippek
Fotó: kreashot / Indafotó

A hónap végén a zenei fesztiválok szezonja is teljes erőből elstartol. Június 22. és 25. között tartják például az idei Fishing On Orfűt az idilli Orfűi-tó partján. Ám ha már elég volt a természetközeli fesztiválhangulatból, és inkább egy kis kultúrára vágynak, Pécs nagyon közel van! Június 9. és 18. között rendezik meg a Pécsi Országos Színházi Találkozót a Zsolnay Kulturális Negyedben, ahol napi 24 órán át több mint száz színházi, könnyűzenei, művészeti programmal várják a látogatókat. Június 29-én pedig már a soproni VOLT fesztivál is kezdetét veszi. Fellép többek között az Iron Maiden, a Prodigy vagy a Stereo MC's. Jegyárak és részletes program itt.

Irány Poroszló!
A poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum szórakoztató módon, modern, interaktív
szemlélettel tárja látogatói elé a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti kincseit. Legfőbb attrakciója Európa legnagyobb édesvizű akváriumrendszere, amely testközelből mutatja be a hazánkban őshonos vízi élővilágot. Szabadidőparkja állatbemutatóival és játszótereivel egyszerre vidámpark és állatkert.

Külföldön: kaja-pia mediterrán módra

A portugál fővárosban bármikor zseniálisakat lehet lakomázni, de aki egy vérbeli helyi gasztro-fiesztába akar csöppenni, annak tanácsos június 12. és 14. között ellátogatnia Lisszabonba. Június 12-én, Santo Antonio napján, a szardínia ünnepén óriási karnevált rendeznek a városban, főként a szűk utcáiról és meredek lépcsősorairól ismert Alfama negyedben. "Folyik a pia, és mindenki friss szardíniát eszik, amit az éttermek kint sütnek az utcafronton, terjeng az ínycsiklandó illat mindenfelé" – mesélte egy ismerősünk, aki évekig élt Lisszabonban. Ha az evés-ivás mellett mást is szeretne csinálni, itt és itt talál tippeket a program összeállításához.

Lisszabon
Galéria: Júniusi úti tippek
Fotó: Boti / Indafotó

Akit a szardíniánál jobban lázba hoz a vörösbor, annak a Haro Borfesztiválon a helye észak Spanyolországban. Minden évben június 29-én a bortermeléséről világhírű Rioja-régió bájos városában óriási borcsatát rendeznek. A buli korán, reggel hétkor felvonulással veszi kezdetét, a menetet a város polgármestere lóháton vezeti. A dresszkód piros kendő és hófehér ruha - utóbbi nagyon gyorsan lila lesz a ráfröcskölt bortól. Évente mintegy 50 ezer liter bort locsolnak szét, szóval garantált, hogy jut mindenkire.

Haro Borfesztivál
Galéria: Júniusi úti tippek
Fotó: BigSus / Wikipedia

Dél körül, amikor mindenkinek a hajából és a cipőjéből is bor csorog, a tömeg a Plaza de la Pazon folytatja a bulit. Itt található a városka bikaviadal-arénája, ahol szerencsére nem élet-halál harc veszi kezdetét. Az arénában fiatal torreádorok üszőkkel mérkőznek meg, vér itt nem folyik, csak maximum bor. A délután a tapasok végigkóstolásáé és a további iszogatásé, az estét pedig tűzijátékok sora zárja. A ráhangolódás kedvéért érdemes pár nappal korábban érkezni, és még pár napot maradni, hogy ezen a szép vidéken heverhessük ki a másnaposságot.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek