Szófia legújabb múzeuma egy 9000 négyzetméteres romváros

  Átadták a nagyközönségnek szerdán Szófiában Serdica antik romváros felújított maradványait, amelyeket 2010-ben metróépítés közben fedeztek fel.

  Az ősi város háromnegyedét tették látogathatóvá, három szinten. A több mint 9000 négyzetméteres régészeti komplexum hat antik utcából, egy ókeresztény bazilikából, hat nagyobb épületből és egy késő középkori templomból áll, írja az MTI.

  Fotó: Apostoloff / Wikipedia

   A romváros egy részét üvegkupolával fedték be, a fedett területen kiállították az ásatások során előkerült régészeti leleteket és kialakítottak egy kulturális rendezvények megtartására alkalmas helyszínt, amelyhez az ókori romok szolgálnak kulisszaként.

  A hatalmas szabadtéri múzeum egyik fő nevezetessége a város kelet-nyugati irányú főutcája, a 7-8 méter széles decumanus maximus, amelynek majdnem érintetlenül fennmaradt kövezetén a turisták is sétálhatnak. A feltárt épületekben láthatók a mozaikpadlók, a belső udvarok, a fürdők, az illemhelyek, a víz- és a szennyvízvezeték egy része.

  A romváros megmentése céljából módosítottak a metró nyomvonalán, a restaurálást 15 millió levával (2,4 milliárd forint) támogatta az Európai Unió. A restaurálást élénk bírálatok kísérték a felhasznált kövek és anyagok minősége és színe miatt, emiatt átmenetileg le is állították a munkát.

  A mai Szófia területe a Kr. e. VIII. században már lakott volt. A település a trák szerdi törzs után kapta az első elnevezését, a Serdicát, amelyet a római hódítás után is megtartott, amikor Moesia provincia központjává vált.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!