A világ legszürreálisabb tájai

Élénkvörös, hullámzó sziklafalak, szivárványszín hőforrások, hófehér homokdűnék, narancssárga sivatag, világító lárvák és pinkben pompázó folyódelta - tartsanak velük a nagyvilág leghihetetlenebb helyeire.

Sokféle okból lehet egy hely a turisták kedvence: a lélegzetelállító panoráma, a letűnt korokat idéző utcák, vagy akár az elhagyatott és hátborzongató hangulat miatt is. De a földöntúli tájnak, a szürreális látványnak is legalább ekkora a turistamágnes tulajdonsága. Most tíz olyan helyet mutatunk be, amelyek fotói láttán az ember azt is megkérdőjelezi, hogy biztosan a Föld nevű bolygón készültek-e a képek.

Vermilion Cliffs, USA

A földöntúli hangulatú Vermilion Cliffs neve beszédes: magyarul Cinóbervörös Sziklákat jelent. A Colorado-fennsíkon, Utah és Arizona államokban, az Amerikai Egyesült Államokban található. A kőzetképződmény vörös színét a vasoxid adja. A környék rengeteg ragadozó madár otthona: fehérfejű rétisasok, szirti sasok, vándorsólymok élnek itt, és veszélyeztetett kaliforniai kondorkeselyűt is megfigyeltek már. De sivatagi antilopok, pumák és több mint harminc apróbb emlősfaj él erre, a homokdűnéken pedig ritka növények nőnek.

Galéria: Szürreális tájakFotó: UniversalImagesGroup / Europress / Getty

A vörös sziklák alatt fut a történelmi "nászutas útvonal", melyen egykor a mormon telepesek Utah államba utaztak, hogy St. George templomában házasságot kössenek, majd visszatérjenek lakhelyükre. Az útvonalat egyéb alkalmakkor ritkán használták – írja a Wikipedia.

Grand Prismatic Spring, Yellowstone Nemzeti Park, USA

Európai felfedezők jegyezték fel először ezt a forró tavat 1839-ben. 90 méteres átmérőjével ez Amerika legnagyobb hőforrása, a világon pedig a harmadik legnagyobb ilyen képződmény. Mégsem nagy mérete vagy magas hőmérséklete miatt imádják a turisták, hanem a víz mélykék színe, és a zöld, sárga és vörös különböző árnyalataiban pompázó vízpartja miatt.

Galéria: Szürreális tájakForrás: Travelo

Szokotra, Jemen

Az Indiai-óceánon található, Jemenhez tartozó, négytagú szigetcsoport annyira különleges adottságokkal rendelkezik, hogy teljes egészében UNESCO-világörökségi védettséget élvez. Az Indiai-óceán Galápagosának is nevezik a nagyrészt kopár, hegyes szigeteket, melyek parti síkságain és völgyeiben datolya, mirha, tömjén, aloé terem, és kecskét, marhát tenyésztenek a Wikipedia vonatkozó szócikke szerint. A szigetek leggyakrabban fotózott növényei a kopár tájból kiemelkedő, szürreális sárkányfák, ahogyan az az alábbi képen is látszik.

Galéria: Szürreális tájakFotó: Agf / Europress / Getty

Lencois Maranhenses Nemzeti Park, Brazília

A nemzeti park 1500 négyzetkilométeren terül el, és hatalmas, hófehér homokdűnéiről híres. Bár első ránézésre olyan, mint egy tipikus homoksivatag, igazából nem az. Az Amazonas-medence mellett fekvő tájon az esős évszakban alakulnak ki a lenti képen is látható, különleges lagúnák, amikor a homokdűnék között összegyűlő esővizet a homok alatti sziklák nem engedik elszivárogni. A táj júliustól szeptemberig tartó időszakban a legszebb, ilyenkor rengeteg hal is ficánkol ezekben a lagúnákban.

Galéria: Szürreális tájakFotó: Brazil Photos / Europress / Getty

Jökulsárlón, Vatnajökull Nemzeti Park, Izland

És egy újabb türkizkék vizű, hófehér tájjal keretezett lagúna: csak egy kicsit hűvösebb tájról, Izlandról. A Jökulsárlón gleccsertavat a Vatnajökull Nemzeti Park szélén találjuk, 18 négyzetkilométeren terül el, és az ország legmélyebb tava. Hatalmas, kékes színű jéghegyei a hollywoodi rendezőket is megihlették, a tó szerepelt a Die Another Day című James Bond filmben, a Lara Croft: Tomb Raiderben és a Batman: Kezdődik!-ben is.

Galéria: Szürreális tájakFotó: Agf / Europress / Getty

Glowworm Caves, Waitomo, Új-Zéland

A mesebeli Új-Zéland az a hely, ahol még a lárvák is lehetnek nagyszerűek. Főleg, ha világítanak, és megannyi apró lámpásként mutatják az utat egy barlangban. Az Arachnocampa luminosa egy különleges, csak Új-Zélandon élő légyféle, melynek lárvája kékesen világítva csalogatja magához a barlangba tévedt rovarokat. A barlangban csónakkal lehet közlekedni, innen nézhetjük a parádés látványt.

Galéria: Szürreális tájakFotó: EyesWideOpen / Europress / Getty

Kjeragbolten-kő, Norvégia

A Kjeragbolten egy hatalmas, ovális kőtömb két sziklafal közé ékelődve, alatta 984 méteres szakadék tátong. Szürreális kinézete ellenére könnyen megközelíthető, ezáltal óriási népszerűségnek örvend. A turisták sorba állnak, hogy itt fotózkodhassanak, a várakozási idő néhány perctől akár egy óráig is terjedhet. Különösen akkor, ha a közeli Stavangerben épp kikötött egy tengerjáró hajó – figyelmeztet a Wikipedia.

Galéria: Szürreális tájakFotó: Barcroft Media / Europress / Getty

Namib-Naukluft Park, Namíbia

A Namib-sivatag egy részét, és a Naukluft-hegységet magában foglaló, közel 50 ezer négyzetkilométeres nemzeti park Afrika legnagyobbja. A Svájc területét meghaladó méretű park a világ egyik legkülönlegesebb élőhelye. Zebrák, kígyók, gekkók, hiénák, sakálok, madarak és szokatlan rovarok ezrei népesítik be a tájat. Az itt fújó erős szél alakítja ki a park homokdűnéit, melyek a legmagasabbak a világon – akár a 300 métert is elérhetik. Narancssárga színüket a homokban található vastartalom oxidációjának köszönhetik. A szín az idő előrehaladtával változik, minél régebbi egy dűne, annál élénkebb a színe.

Galéria: Szürreális tájakFotó: Suzuki Kaku / Europress / Getty

Wulingyuan Nemzeti Park, Kína

Wulingyuan Kína középső részén, Pekingtől 1500 kilométerre, Hunan tartományban helyezkedik el. Ez Kína első nemzeti parkja, ahol mintegy 3000 darab többszáz méter magas mészkőoszlop található, mintha egy hatalmas sündisznóvá változott volna a táj. A helyszín a legenda szerint megihlette James Cameront is, így az Avatar című filmjében szereplő Pandora bolygó és Wulingyuan kísértetiesen hasonlít. (Ide tervezték a világ legszédítőbb és leghosszabb üveghídját is, nézzék meg itt!) Sőt, élőben a Wulingyuan Nemzeti Park sokszor még látványosabb is, mint amit filmen Cameron megteremtett. Bár tény, hogy Kínában a sziklák csak látszólag (a köd miatt) lebegnek. Bővebb élménybeszámoló a Világörökség blogon.

Galéria: Szürreális tájakFotó: JTB Photo / Europress / Getty

Vörös part, Panjin, Kína

És végül érdemes alaposan megnézni az alábbi furcsa, pinkes-vöröses mezőket is, amelyek első látványa alapján szinte biztosnak tűnik, hogy a Photoshopnak köszönhetik létüket. Pedig valóban léteznek: Kínában, Panjin városától 30 kilométerre. A Liaohe-folyó deltájánál található, 26 kilométer hosszú partszakaszon ugyanis egy különleges tengeri fűféle, a Sueda salsa minden ősszel ilyen vörösbe borul, és ezzel turisták ezreit vonzza a helyre. Több mint 260 fajta madár és közel négyszáz vadállat él ezen a különleges, nedves élőhelyen.

Galéria: Szürreális tájakFotó: ChinaFotoPress / Europress / Getty
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek