Marx sírja és Lenin háza a kínai vörös turisták bakancslistáján

  Marx vagy Lenin életének állomásait bemutató utakat szerveznek kínai utazási irodák az Egyesült Királyságba és Oroszországba.

  A pekingi Hszinghuo Travel „Marx nyomában Nagy-Britanniában" című kilencnapos túrán a csoportok felkeresik a német filozófus sírját és eléneklik az Internacionálét. Megállnak a Dean Street-i otthonánál, ahol 1851 és 1856 között lakott, és élete utolsó éveinek színhelyére is ellátogatnak. Sétát tesznek a British Múzeumban, ahol kutatott és alkotott, és a Marx Emlékkönyvtárba is elmennek, írja az MTI a Global Times angol nyelvű kínai napilapra hivatkozva.

   

  Marx Dean Street-i otthonát is felkeresikFotó: Oli Scarff / Getty Images

  A piacra érzékeny idegenforgalmi szakemberek derűlátóan ítélik meg a vörös turizmus jövőjét, különösen, hogy ehhez politikai ösztönzést kaptak, az elmúlt évek kísérletei pedig beválni látszanak.

  A Hszinghuo Travel szervezett már utat Kanadába is, ahol a Kínában hősként számon tartott kanadai kommunista orvos, Norman Bethune emlékét ápolják. Bethune a japánok elleni háborúban szolgálta a kommunista csapatokat. A cég idegenvezetői elvitték már ügyfeleiket Kubába és Észak-Koreába is. Utóbbiban a kínai önkéntes hadseregnek a koreai háborúban elesett tagjaira emlékeztek.

  Orosz-kínai együttműködés eredményeként nemcsak kínaiak keresik fel Uljanovszkot, Lenin szülőhelyét, hanem egy tavaly júniusi megállapodás részeként orosz turistákat várnak többek között a Hunan tartományi Saosanba, a néhai államelnök, Mao Ce-tung szülőhelyére is.

  Kínában 2004 óta a kormány és a kommunista párt támogatásával került a köztudatba a vörös turizmus fogalma, amelynek révén fokozatosan számos forradalmi helyszín épült újjá, sokuk vált könnyebben elérhetővé. Évente milliók kelnek útra, hogy a volt kommunista vezetők emléke előtt tisztelegjenek, ismerkedjenek történelmi helyszínekkel, a Kínai Kommunista Párt forradalmi múltjával.

  Az elmúlt tíz évben több mint kilencmilliárd jüan költségvetési pénzt (381 milliárd forint) fektettek a turizmusnak ebbe az ágába, és a turisták száma évente átlagosan körülbelül 16 százalékkal bővül.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!