Cook kapitány hawaii ajándékai hazakerülnek

  Visszakerülnek Hawaiira azok az ajándékok, amelyeket 237 éve James Cook kapitány kapott a helyi bennszülöttektől, mielőtt megölték volna a szigeten.

  Az egykori ajándékokat pénteken hivatalos ceremónián adták vissza Wellingtonban Hawaii képviselőinek - írja az MTI. Az új-zélandi Te Papa nemzeti múzeum felbecsülhetetlennek nevezte az ajándékok - köztük egy tollas sisak és egy tollas köpeny - értékét. A nagybecsű tárgyakat a brit felfedező, Cook 1779-ben kapta utolsó utazásán.

  Ilyen ajándékokkal rendszerint királyokat tiszteltek meg - a tollas köpenypéldául húszezer madár tollából készült -, ami jelzi, hogy a hawaii uralkodó, Kalani'opu'u milyen nagyra tartotta Cookot. A Te Papa múzeum tájékoztatása szerint a kincsek számos brit gyűjtő kezén mentek át, és végül cirkalmas úton kerültek a wellingtoni Dominion Múzeum birtokába 1912-ben.

  James Cook kapitány útjai a Csendes-óceán déli részén. Az első út pirossal, a második út zölddel, a harmadik út kékkel van jelölveFotó: Wikipedia

   A történelmi emlékek visszaadásáról 2013 óta folytak tárgyalások Új-Zéland és Hawaii között. A megállapodás szerint egy hosszú távú, legalább tízéves kölcsönként kerülnek a honolului Bishop Múzeumba. A tárgyak ünnepélyes átadását pénteken a Te Papa múzeumban rendezték meg maori bennszülött rituálé keretében.

  A Hawaii nemzetközi ügyeivel foglalkozó Kamana'opono Crabbe elmondta: nagyon örül, hogy szemtanúja lehetett a hawaii kulturális örökség részének tartott tárgyak átadásának.

  Cook utolsó útján az Északnyugati-átjárót kutatta, de úgy döntött, hogy a telet Hawaiin tölti. Mikor először befutott a Kealakekua-öbölbe, meleg fogadtatásban volt része, és Kalani'opu'u királyi ajándékokkal halmozta el. Amikor azonban később ismét kikötött a szigeten, már ellenséges hangulat fogadta, és egy összetűzés során 1779 február 14-én a bennszülöttek megölték a kapitányt.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!