Több tonna havat kellett a világhírű kutyaszánversenyre szállítani

Az enyhe tél miatt hét tehervagonnyi havat kellett szállítani az alaszkai Anchorage-ba, hogy útjára indulhasson a világ legkeményebb kutyaszánversenye, az Iditarod.

A verseny 43 éves történetében még soha nem soha nem fordult elő, hogy Anchorage utcáit távoli vidékekről hozott hóval kelljen beborítani, és bár a hét végén egy kissé havazott a térségben, a szervezőknek mintegy öt kilométerrel le kellett rövidíteniük az anchorage-i bemutatkozó, felvezető szakaszt a hóhiány miatt, írja az MTI.

"Sajnos nagyon enyhe az idő és több havat nem lehetett ideszállítani" - nyilatkozta Stan Hooley, az Iditarod rendezője.

Fotó: Anchorage Daily News - Europress / Getty


Az ember és állat számára egyaránt nagy kihívást jelentő 1600 kilométeres versenyre idén 85-en neveztek szerte a világból, köztük hét egykori bajnok. A külföldiek többsége Norvégiából érkezett, de elindult a megpróbáltatáson az a 49 éves angol nő, Kim Franklin is, aki 2008-ban már megpróbálta átszelni Alaszkát, ám kénytelen volt feladni a küzdelmet.

A kutyaszánok vasárnap indultak az Anchorage-tól mintegy 130 kilométerre északra fekvő Willow-ból és körülbelül kilenc napra lesz szükségük ahhoz, hogy a Bering-tenger partján lévő Nome-ba érjenek. A szervezők szerint Willow után már jóval kedvezőbbek lesznek a terepviszonyok, bár az Iditarod honlapja szerint idén a magas hőmérséklet nagy szerepet fog játszani a verseny kimenetelében. Az egyes szakaszok után ugyanis a kutyák nem fogják tudni lehűteni magukat a hóban úgy, ahogy megszokták. A hóhiány már az elmúlt két évben is megkeserítette a versenyzők és a kutyák életét.

Az elmúlt négy évben három versenyt megnyerő Dallas Seaway szerint nagy sok jó csapat indult idén, és ezért nagyon sok versenyzőnek van esélye nyerni.

Az Iditarod versenyt egy 1925-ös mentőakció emlékére rendezik meg: annak idején egymást váltó kutyaszánokkal juttattak el sietve diftéria elleni oltóanyagot Nome-ba, hogy megmentsék az őslakosok gyermekeit.

A 2017-es Iditarodon elindul az első magyar versenyző is: Balogh Ottó már fél éve Alaszkában él és javában készül az 1600 km-es kihívásra.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek