Ebbe a gőzmozdonyba szerelmesek a britek

Visszatért a sínekre a The Flying Scotsman, a legendás brit gőzmozdony, amelynek felújítása tíz évig tartott. Első útja, amelyen utasokat is szállított, Londonból Yorkba vezetett, indulását lelkes vonatrajongók kísérték.

  

Tíz év után újra robog a The Flying Scotsman
Galéria: Újra robog a The Flying Scotsman
Fotó: Nigel Roddis / Europress / Getty

A gőzös a King's Cross állomásról indult, fedélzetén 300 utassal a yorki Nemzeti Vasúttörténeti Múzeumba tartott. A sínek mellett több százan gyűltek össze csütörtökön, hogy fotót készítsenek a világ egyik leghíresebb mozdonyának újraindulásáról - írja az MTI.

 

Párszor könnyek gyűltek a szemembe

 

Az 1923-ban épült gőzmozdony kategóriája egyetlen jelenleg is működő példánya, magas kora és népszerűsége miatt nemzeti kincsként tekintenek rá. Felújítását, amely 4,2 millió fontba (1,6 milliárd forintba) került, egy gyűjtés eredményeként kezdték meg 2006-ban.

"Mindig is szerettem a gőzmozdonyokat, apám is a vasútnál dolgozott, de még túl kicsi voltam, hogy láthassam a vonatokat. Most azonban itt vagyok, érzem a gőz illatát, hallom a hajtómű hangját, ez egyszerűen felejthetetlen. Párszor könnyek gyűltek a szemembe" - mondta Michael Cooper, egy postás, aki maga is jelen volt a The Flying Scotsman visszatérésénél.

 

A mozdony onnan kapta nevét, hogy London és a skóciai Edinburgh között teljesített szolgálatot, híressé az 1924-es Brit Birodalmi Kiállítás tette. A forgalomból 1963-ban vonták ki.

 

Magas kora és népszerűsége miatt nemzeti kincsként tekintenek rá
Galéria: Újra robog a The Flying Scotsman
Fotó: Toby Smith / Europress / Getty

Két órás utat 5 óra alatt tett meg, de az élményt nem időben mérik

 

A The Flying Scotsmannek öt órába telt, míg elpöfögött a 321 kilométerrel távolabb lévő észak-angliai Yorkba, ezt az utat egy mai modern vonat nagyjából két óra alatt teljesíti. 1934-ben azonban ez az gőzmozdony volt az első Angliában, amely elérte a 100 mérföldes (160 kilométeres) óránkénti sebességet. A brit vasúttörténet büszkeségének számító mozdony egyelőre március 6-ig marad a yorki múzeumban, majd országos turnéra indul.

 

Két órás utat 5 óra alatt tett meg, de az élményt nem időben mérik
Galéria: Újra robog a The Flying Scotsman
Fotó: Dan Kitwood / Europress / Getty

A gőzmozdonyok különleges helyet foglalnak el a britek szívében egyrészt az országnak a vasút 19. századi fejlődésében játszott úttörő szerepe, másrészt a gyermekek körében igen népszerű Thomas, a gőzmozdony mesefigurája miatt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek