Chaplin múzeum nyílik a Genfi-tónál

  Április 16-án, Charlie Chaplin születésének 127. évfordulóján avatják fel a Chaplin's World elnevezésű múzeumot Corsier-sur-Vevey-ben, a Genfi-tó partján.

  Fotó: chaplinmuseum.com

  A művész egykori otthonában kialakított múzeumot másnap nyitják meg a látogatók előtt. A villában az Egyesült Államokból elüldözött Charlie Chaplin 1952-től 1977-ben bekövetkezett haláláig élt negyedik feleségével, Oonával és nyolc gyermekükkel. Chaplint és feleségét a villa közelében temették el. 

  Fotó: chaplinmuseum.com

  A néhai brit komikus villája, a Manoir de Ban évek óta üresen állt. Az épületet felújították és eredeti bútorokkal, Chaplin fotóival és képeivel rendezték be. A Genfi-tóra néző villa hatalmas parkjában modern kiállítást rendeznek Chaplin univerzumából. A múzeum elsősorban Chaplin családi és magánéletét mutatja be. A kiállítás része egy hollywoodi stúdió is, amely bevezeti a látogatókat Chaplin filmes életművébe. 

  Fotó: chaplinmuseum.com

   A projektet az Európában már több szabadidőparkot működtető Compagnie des Alpes (CdA) francia cég valósította meg a luxemburgi székhelyű Genii Capital befektetési társasággal és a Chaplin Museum Developmenttel (CDM) közösen. Ez utóbbi 10 millió frankot (2,5 milliárd forint) költ színpadi kulisszákra és viaszfigurákra, ő rendelkezik a Charlie Chaplin- és a Chaplin's World-védjegyek fölött, és részt vesz a létesítmény esetleges továbbfejlesztésében, illetve időszaki kiállításokon. Az ugyancsak mintegy 10 millió frankot befektető CdA a kiállítási terek fölött rendelkezik - írja az MTI.

  A beruházásban érdekelt, még egykoron Chaplin által alapított cégek megegyeztek a 40 millió frankos (10 milliárd forint) projekt finanszírozásról. A megállapodás alapján a befektetők kizárólagos jogot kaptak a nagy nevettető örökségének hasznosítására.

  Yves Durand, a projekt kezdeményezője korábban elmondta, hogy több mint tizennégy évnyi tervezés után indult el a projekt. A múzeum kialakítását az építési engedélyekkel adódott gondok és a szomszédok panaszai késleltették. A szervezők évente 250-300 ezer látogatóra számítanak az intézményben.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!