Ljubljana a legzöldebb európai főváros

  Idén Ljubljana kapta az Európa Zöld Fővárosa 2016 címet. A közlekedés mellett a döntéshozók azt vizsgálták, hogy milyen a város közlekedése, a levegő minősége, mekkora a zajszennyezés, milyen a hulladékkezelése és a vízgazdálkodása.

  Fotó: Yulia Gorodinski / Moment Open / Getty Images

  A lengyelországi Wroclaw és a spanyolországi San Sebastián lesz 2016-ban Európa két kulturális fővárosa, a zöld fővárosa pedig Ljubljana. Utóbbi címet minden évben az a város kapja, amelynek környezettudatos tevékenységét független szakértők a legjobbnak ítélik. Idén a szlovén főváros a lakosság környezettudatosságra nevelésével, a Vision 2025 nevű fenntarthatósági stratégiájával és lenyűgöző közlekedési hálózatával érdemelte ki az elismerő címet.

  A döntéshozók tizenkétféle szempont alapján értékelnek. Nézik többek között a helyi közlekedést, aztán azt, hogy mennyire fenntartható a városban a zöld területek felhasználása, hogy milyen a levegő minősége, mekkora a zajszennyezés, milyen a hulladékkezelés és a vízgazdálkodás, illetve milyen hatékonyan használja fel az adott város az energiát.

  A legkörnyezettudatosabbnak ítélt városnak járó zöld főváros címet először Stockholm kapta meg 2010-ben. Ezután Hamburg, a baszkföldi Vitoria-Gasteiz, Nantes, Koppenhága és Bristol következett.

  Ha kíváncsi arra, hogy milyen gasztrosétát érdemes tenni az idei európai zöld fővárosban, Ljubljanában, akkor kattintson ide. Ha pedig az is érdekli, hogy melyik szlovén várost tartják a krémes hazájának, akkor azt olvassa el itt!

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!