Három év után lebontják a Colosseum külső állványzatát

Az állványok eltávolítása zajlik a római Colosseumnál, ahol véget ért a külső falak megtisztítása. A restaurált műemléket április elején avatják fel.

Több mint 24 ezer négyzetméter állványtól szabadítják meg az ókori amfiteátrumot a helyreállítás első három éve után. Az amfiteátrum külső falgyűrűjét teljesen megtisztították az évtizedek alatt rárakódott szennyeződésektől. A Colosseum visszanyerte eredeti sárgás-fehéres színét, amelyet az építéséhez használt mészkőféle, a travertínó ad neki - írja az MTI.

Karácsonykor még mindenki láthatta az állványokatFotó: Anadolu Agency / Europress / Getty

 A restaurálás 2013 júliusában kezdődött. A többek között a Tod's márkáról ismert Diego Della Valle olasz vállalkozó 25 millió euróval (több mint 7,5 milliárd forinttal) finanszírozta az ókori műemlék helyreállítását. Első fázisban a külső falakat restaurálták és tisztították meg: az aprólékos munkában huszonöt régész, nyolc kőműves és tucatnyi állványépítő vett részt. Az állványok teljesen befedték a néhány helyen ötvenkét méter magas falakat.

A Colosseum megtisztításának befejezését eredetileg márciusra tervezték, a munkálatokkal azonban egy hónap késésben vannak. A következő lépés az építményt övező rácsok és kapuk átépítése lesz, a tervek között szerepel egy információs központ felállítása az amfiteátrum előtti téren, az aréna alatti termek és folyosók restaurálása, valamint a Colosseum új világítása is. A teljes helyreállítás 2018-ra készülhet el.

A Colosseum tavaly 6,6 millió látogatóval a világ második leglátogatottabb régészeti helyszíne volt a kínai Nagy Fal mögött.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek